Zalety garnków emaliowanych

Zalety garnków emaliowanych

garnek emaliowany

Dla jednych gotowanie to przykra konieczność, dla innych jest samą przyjemnością. W jednym i drugim przypadku wyposażenie kuchni odgrywa bardzo istotną rolę. Bez dobrych jakościowo garnków gotowanie jest trudne.

Jak wybrać dobry garnek emaliowany?

Po latach zachłyśnięcia się garnkami ze stali nierdzewnej, garnki emaliowane wracają do łask. Wysokiej jakości garnki emaliowane w niczym już nie przypominają tych stosowanych przez nasze mamy i babcie.Przede wszystkim mają bardziej ergonomiczne kształty, które lepiej rozprowadzają ciepło i dłużej utrzymują temperaturę potraw.

Wybierając garnek emaliowany należy wybierać garnek wyprodukowany przez renomowaną firmę, która daje gwarancję jakości. Jest to bardzo ważne, ponieważ emalia jest bardzo wrażliwa na uszkodzenia mechaniczne. Istotny jest także ciężar garnka, im większy, tym lepiej. Ciężki garnek zapewnia dobre przewodzenie ciepła i zapobiega przypalaniu się potraw. Garnki emaliowane warto kupować w kompletach. Możemy wtedy dostosować garnek do ilości gotowanej potrawy. Dzięki temu zużycie gazu będzie mniejsze.

Zalety garnków emaliowanych

Garnki pokryte emalią Bokono to jedyne garnki, które bezpieczne są dla dzieci i alergików. Emalia nie wchodzi w reakcje chemiczne z potrawami. Jest jednak jeden warunek, emalia wewnątrz garnka nie może być uszkodzona. Potrawy w garnkach emaliowanych należy mieszać łyżkami drewnianymi lub teflonowymi.

Garnki emaliowane to także ciekawy design, dlatego mogą pełnić także funkcje dekoracyjne.