Warnik do wody- niedoceniany pomocnik

Warnik do wody- niedoceniany pomocnik

warnik do wodyHotele i restauracje często stają przed wyzwaniem przygotowania wielu posiłków jednocześnie. Gdyby nie specjalistyczny sprzęt gastronomiczny podołanie temu zadaniu na pewno byłoby o wiele trudniejsza, a czasami nawet niemożliwe.

Urządzenie do przygotowywania napojów

W przygotowywaniu ciepłych i gorących napojów pomaga warnik do wody. Jest to stosunkowo niedrogie urządzenie, które zastępuje czajnik. Nie tylko pozwala na pogrzanie dużej ilości wody w stosunkowo krótkim czasie, ma też funkcję utrzymywania wskazanej temperatury płynów. Z powodzeniem można w nich podgrzać także wino oraz piwo. Warniki nastolne znajdują zastosowanie zarówno w restauracjach, jak i hotelach, gdzie są niezastąpione przy wydawaniu śniadań. Często korzystają z nich również firmy cateringowe.

Jak wybrać warnik do wody?

Przed zakupem takiego urządzenia należy rozważyć kilka kwestii, by wybrać optymalny model. Podstawową kwestią, jest decyzja na temat pojemności takiego urządzenia. Dostępne na rynku warniki nastolne mają zwykle pojemność od 8 do nawet 30 litrów. Dodatkowo są zwykle na tyle szczelne, że płyny mogą być w nich przechowywane nawet kilka dni.

Ważnym parametrem przy wyborze warnika do wody jest też jego moc. Jeżeli istotnym parametrem jest szybkość pracy urządzenia to najlepszym wyborem będzie urządzenie o wysokiej mocy.

Ważne jest też by przemyśleć, jakie napoje mają być przygotowywane. Warniki nastolne mają różne zakresy regulacji temperatury, nawet pomiędzy 30 a 110 stopni Celsjusza. Aby ułatwić sobie codzienną pracę, najlepiej wybrać najszerszy zakres.