Tylki do dekoracji – akcesoria cukiernicze
Tylki do dekoracji to proste akcesoria cukiernicze, które służą do wykonywania wszelkiego rodzaju dekoracji. Do ich wyrobu używać można różnych mas, lukru bądź czekolady.
Cukiernicze tylki do dekoracji
Tylki cukiernicze są pomocne w dekoracji okazałych tortów, ale również mniejszych ciast czy ciasteczek. Można nimi również dekorować dania wytrawne. Zazwyczaj tylki używane są przez profesjonalnych cukierników lub kucharzy, jednak z powodzeniem mogą z nich korzystać osoby z mniejszym doświadczeniem. Posługiwanie się tego typu akcesoriami wymaga odrobinę wprawy, ale po czasie staje się bardzo proste i intuicyjne.
Tylki cukiernicze – rodzaje i zastosowanie
Tylka cukiernicza występować może w wielu odmianach. Zazwyczaj tylki do dekoracji wykonuje się ze stali z dodatkową warstwą mosiądzu, która ma działanie antykorozyjne. Tylki wykonywane są również z innych materiałów, np. plastiku. Główną zaletą tego typu akcesoriów jest możliwość umycia ich w zmywarce, a także zdolność ich wielokrotnego użytku. Tylki występują również w wielu kształtach i rozmiarach, co determinuje rodzaj uzyskanej dzięki nim dekoracji. Tylki cukiernicze o okrągłym kształcie służą np. do wykonywania koronek, kropek czy sznurów. Tylki płaskie natomiast lepiej nadają się do wykonywania płatków czy różnego rodzaju falbanek. Równie często spotkać można tylki do dekoracji w kształcie kwiatów czy gwiazdek. Mnogość dostępnych rozmiarów i kształtów pozwala na uzyskanie wspaniałych dekoracji, które możemy dowolnie zmieniać i modyfikować. Ograniczeniem w tym przypadku może być jedynie nasza wyobraźnia.