Świeżo mielona kawa we własnym domu?

Amatorzy kawy za pewne wiedzą, że najlepiej smakuje ona w momencie, kiedy zostanie przygotowana ze świeżo zmielonych ziaren. Dzięki temu ma znacznie bogatszy smak i aromat, a zmielona i odstawiona w dość krótkim czasie wietrzeje i traci swój niepowtarzalny zapach. Z tego też względu najlepszym rozwiązaniem jest mielenie kawy bezpośrednio przed jej zaparzeniem, niezależnie od tego, czy zaparza się ją w szklance, kawiarce czy ekspresie do kasy.
Młynek do kawy czy ekspres z wbudowanym młynkiem?
Chcąc jednocześnie zakupić zarówno sam ekspres do kawy jak i młynek do jej mielenia, można to zrobić w ramach jednego urządzenia. Jednak, aby nie okazało się, że to, co jest do wszystkiego jest tak naprawdę do niczego – trzeba postawić na sprzęt wysokiej jakości, co wiąże się z kosztami, dobrej jakości produkty kupisz w sklepie Sferis. Alternatywnym rozwiązaniem jest zakup oddzielnego młynka, w którym będzie się odpowiednio przygotowywać ziarna przed włożeniem ich do ekspresu. Jeśli jednak chce się dokupić młynek do ekspresu, warto wybrać taki, w którym będzie możliwość regulacji grubości zmielenia ziaren. Takiej możliwości nie dają na przykład młynki ręczne. Jest to ważne z tego względu, że do różnego rodzaju ekspresów nadaje się kawa o różnym stopniu zmielenia. Grube ziarna sprawdzą się w ekspresie przelewowym, a kawa drobno zmielona nada się do ekspresu ciśnieniowego.
Urządzenie elektryczne czy ręczne?
Chyba każdy chociaż raz w życiu widział ręczny młynek do kawy, a może nawet go używał. Mielenie kawy dokonuje się w nim za pomocą kręcenia korbką, co może zająć trochę czasu, jeśli do zmielenia ma się sporą ilość kawy. Młynek ręczny może być ozdobą każdej kuchni, ale jest dobrym rozwiązaniem tylko, jeśli chce się każdorazowo mielić kawę dwa jednej – dwóch osób. W przypadku większej ilości ręczne mielenie może być naprawdę czasochłonne i mało efektywne. Wówczas najlepszym rozwiązaniem jest wybór młynków do kawy elektrycznych. Różne modele mogą się między sobą różnić nie tylko marką, ale i typem (udarowe i żarnowe), mocą, a także możliwością regulowania grubości mielenia ziaren czy też szybkości mielenia.