Różne odsłony patelni

Różne odsłony patelni

Szeroki asortyment sklepów z wyposażeniem do kuchni umożliwia nabycie naprawdę przeróżnych naczyń, akcesoriów i urządzeń. Takie sklepy stanowią prawdziwy raj dla miłośników gotowania i pieczenia. Nawet w przypadku produktów tak typowych jak patelnia możliwe jest dokonanie różnorodnych wyborów.

Wybór patelni do kuchni domowej

Patelnie są dostępne w różnych rozmiarach, co umożliwia zakup takiej, która pomieści wszystko w optymalny sposób. Dysponując większymi środkami, warto pokusić się o przynajmniej dwa różne modele, co zapewni wygodę. Niektórzy decydują się na więcej produktów i dopasowują je do konkretnych potrzeb, na przykład kupują osobną patelnię do smażenia jajek, osobną do naleśników, jeszcze inną do duszenia… możliwości jest bardzo dużo. Oczywiście trzeba zastanowić się, czy takie prawie profesjonalne patelnie nie obciążą nadto domowego budżetu, bo nie można w tym przypadku oszczędzać na jakości. Dużo lepiej jest kupić jedną niezłą patelnię, niż pięć czy sześć kiepskich.

Wyposażenie placówki gastronomicznej

W kuchniach należących do restauracji stawia się przede wszystkim na jakość i wydajność. Te cechy spełnia patelnia gastronomiczna, która może być modelem tradycyjnym użytkowanym na kuchence czy kuchni, ale przeważnie to po prostu mocne urządzenie elektryczne z kilkoma „stanowiskami”. Każda taka profesjonalna patelnia może być traktowana jako odrębne miejsce do przyrządzania potraw, obsługiwane przez pojedynczego kucharza. Dzięki wysokiej wydajności dość szybko zwracają się koszty korzystania z urządzenia, które podczas pracy pobiera sporą ilość prądu. Wybór patelni od znanej firmy jest tutaj obowiązkowy, bo im wyższa jakość produktu, tym mniej kłopotów z błędami w działaniu, koniecznością regularnej konserwacji czy zamawiania napraw. Wydając więcej na początku, oszczędza się dużo w trakcie użytkowania.