Ręczny czy elektryczny wilk do mięsa?

Producenci wilków do mięsa oferują nie tylko urządzenia ręczne, ale również elektryczne. Wysokiej jakości sprzęt doskonale poradzi sobie nie tylko z twardym mięsem, ale również z makiem albo kawą. Dobry wilk do mięsa to wielozadaniowy sprzęt, dlatego też warto postawić na wysokiej klasy urządzenia, które służyć będą przez wiele lat.
Jak działa maszynka do mięsa?
Najważniejszym elementem maszynek do mięsa jest oczywiście charakterystyczna ślimacznica. To właśnie ten element wprawiony w ruch sprawia, że poszczególne kawałki mięsa przesuwają się do ostrych noży, a następnie są przeciskane przez tarczę i sito. Dzięki tak prostemu mechanizmowi można uzyskać nie tylko idealnie zmielone mięso, ale również doskonale starty ser albo perfekcyjnie poszatkowane warzywa.
Jaką maszynkę do mielenia mięsa warto wybrać?
Do domowego użytku w zupełności wystarczy wilk do mięsa, który jest zasilany pracą rąk. W przypadku profesjonalnych lokali gastronomicznych, gdzie mielona jest duża ilość mięsa warto postawić na elektroniczne urządzenia, dzięki którym będzie można zaoszczędzić sporo cennego czasu i siły. W ręcznej maszynce wspomniana powyżej ślimacznica jest wprawiana w ruch za pomocą zwykłej korbki. W przypadku maszyn elektrycznych niezbędny jest niezawodny mechanizm napędzany silnikiem z przekładniami. Ręczne maszynki są bardzo tanie i charakteryzują się dużą bezawaryjnością. Elektryczny wilk do mięsa jest zdecydowanie droższym rozwiązaniem, ale dzięki niemu praca przebiega sprawnie i bardzo szybko.