Rant do ciasta – jak go używać?

Rant do ciasta – jak go używać?

Rant do ciasta - jak go używać

Ranty do ciast to walec bez pokrywy lub dna, w którym piecze się i składa ciasta. Brak spodu przeraża wielu piekarzy, bo często nie mają pomysłu jak utrzymać w nim ciasto lub krem. Jednak w rzeczywistości rant jest łatwy w użyciu do wszystkich rodzajów pieczenia. Wystarczy znać tylko zasady, a niezbędne umiejętności przychodzą szybko i łatwo. Jeśli wiesz, jak używać rantów cukierniczych, nie będziesz odczuwać dyskomfortu w procesie gotowania.

Zalety i wady stałych rantów do ciasta

Do zalet stałych narzędzi do pieczenia należą:

  • Solidność i odporność na wypaczenia;
  • Wysoka dokładność (minimalny błąd);
  • Stosunkowo niedroga cena w porównaniu do większości przesuwnych odpowiedników.

Wady są następujące:

  • Nie ma możliwości zmiany średnicy, co powoduje konieczność zakupu kilku różnych rantów, jeśli chcemy urozmaicić asortyment wypieków;
  • Trudno jest użyć tego samego ranu do składania tortu.

Zalety rantów przesuwnych

  • Możliwość zmiany rozmiarów, co pozwala na urozmaicenie wypieków za pomocą jednego pierścienia;
  • Brak trudności w montażu.

Wadami są:

  • Niska dokładność;
  • Częste uszkodzenia mechanizmu regulacyjnego;
  • Stosunkowo wysoki koszt dobrej jakości obrączek.
ranty do ciasta

Jak używać rantu do pieczenia bez dna?

Ważny jest nie tylko wybór odpowiedniego rantu do pieczenia, ale także wiedza, jak go używać. Aby można było zastosować mocowanie przesuwne, należy ustalić jego średnicę. Zazwyczaj waha się w granicach od 16 do 30 centymetrów. Istnieją różne mechanizmy mocowania.

Rączka na rantach owinięta jest folią, której pasek składa się raz po raz. Jednak tort o dużej średnicy jest trudny do wykonania w ten sposób. Ponadto zawsze istnieje ryzyko, że rant się podniesie i powstaną szczeliny na dole. Bardziej bezpieczną metodą zabezpieczenia jest użycie spinaczy i klamerek do papieru.