Przepis na śledzie w sosie musztardowym – krok po proku

Śledź to ryba zamieszkująca m.in. Morze Bałtyckie, dlatego cieszy się niesamowicie dużą popularnością w Polsce. Dania ze śledzia są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Jego spożywanie uzupełnia ciało człowieka w zapas witamin A, E, D i B oraz w żelazo, cynk, fosfor, jod i miedź. Dodatkowo śledź jest rybą, która w przeciwieństwie do innych gatunków jest w małym stopniu zagrożona zanieczyszczeniem metalami ciężkimi. Z tego powodu warto zajadać się śledziami. W tym artykule opisany zostanie przepis na pyszne śledzie w sosie musztardowym.
Składniki potrzebne do przygotowania dania
Śledź w sosie musztardowym to potrawa znana zarówno w Polsce, jak i Szwecji. Jej dużą zaletą jest krótki czas przygotowania oraz wykorzystanie regionalnych składników w recepturze. Do przyrządzenia jednej porcji śledzia w sosie musztardowym będą potrzebne:
- 100 g śledzi w oleju
- 100 g śmietany 18%
- 2 łyżki jogurtu
- 3 łyżki musztardy (najlepiej ostrej)
- 2 białe cebule
- odrobina soli
Śledzie w sosie musztardowym przepis — sposób przygotowania
Aby przygotować potrawę, jaką są śledzie w sosie musztardowym,należy zacząć od pokrojenia cebuli i posypania jej solą. Po 10 minutach powinna zmięknąć. Dodatkowo można ścisnąć ją w dłoniach, żeby wycisnąć z niej wodę, co sprawi, że przygotowywany będzie bardziej aksamitny. Miękką cebulę trzeba włożyć do miski i połączyć z innymi składnikami, czyli z musztardą, śmietaną i jogurtem. W trakcie mieszania ważne jest, aby ciągle próbować sosu i dostosowywać go do naszych upodobań. Na końcu należy odcedzić śledzie w oleju, pokroić je na kawałki i ułożyć w wybranym naczyniu (świetnie sprawdzi się w półmisku). Krokiem kończącym przygotowanie potrawy jest polanie ryby sosem musztardowym (do dekoracji dania możemy użyć koperku, który świetnie przełamuje ostry smak sos) i nasz śledź w sosie musztardowym jest gotowy!