Przepis na śledzie po cygańsku
Śledzie po cygańsku to pyszna propozycja na szybką przekąskę ze śledziem w roli głównej. Idealnie sprawdzi się na Święta, ale także na inne okazje. Wykonanie śledzi po cygańsku zajmuje bardzo mało czasu, a efekt zachwyci zaproszonych na obiad gości. Śledzie po cygańsku mają lekko pikantny, ale i nieco słodkawy smak. Ich przygotowanie zajmie mniej niż 30 minut.
Śledzie po cygańsku – potrzebne składniki
Aby przygotować śledzie po cygańsku potrzebne są dobrej jakości składniki.
Składniki na śledzie po cygańsku:
- 400-500 g filetów śledziowych (z soli lub z oleju)
- jedna duża cebula
- kilka małych ogórków konserwowych
- około 200 g pikantnego ketchupu
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka musztardy
- 60 g pieczarek marynowanych
- przyprawy: słodka i ostra papryka, pieprz
Śledzie po cygańsku – przepis
Śledzie po cygańsku łatwo przygotować. Przygotowanie tej przekąski nie zajmie więcej niż 30 minut.
Przepis na śledzie po cygańsku https://www.lisner.pl/przepisy/sledz-po-cygansku:
- Śledzie pokroić na kawałki o szerokości około 2 cm.
- Olej rozgrzać na patelni i wrzucić cebulę. Cebulę musi się lekko zeszklić, ale nie zarumienić.
- Do cebuli dodać ketchup oraz musztardę i dokładnie wymieszać składniki, a następnie zdjąć patelnię z palnika i wszystko ostudzić.
- Kiedy cebula z sosami się studzi, przygotować ogórki i pieczarki, krojąc je w kostkę.
- Do ostudzonej cebuli dodać pieczarki i ogórki. Składniki dokładnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić pieprzem, słodką oraz ostrą papryką.
- Gotowy sos przełożyć na półmisek i ułożyć na nim przygotowane wcześniej śledzie.
Gotowe danie najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Śledzie po cygańsku będą idealne już po dwóch godzinach chłodzenia. Można też przechowywać je dłużej, w szczelnie zamkniętym słoiku. Przechowywane w słoiku, mogą stać w lodówce maksymalnie 7 dni.