Przepis na śledzie po cygańsku

Przepis na śledzie po cygańsku

Przepis na śledzie po cygańsku

Śledzie po cygańsku to pyszna propozycja na szybką przekąskę ze śledziem w roli głównej. Idealnie sprawdzi się na Święta, ale także na inne okazje. Wykonanie śledzi po cygańsku zajmuje bardzo mało czasu, a efekt zachwyci zaproszonych na obiad gości. Śledzie po cygańsku mają lekko pikantny, ale i nieco słodkawy smak. Ich przygotowanie zajmie mniej niż 30 minut.

Śledzie po cygańsku – potrzebne składniki

Aby przygotować śledzie po cygańsku potrzebne są dobrej jakości składniki.

Składniki na śledzie po cygańsku:

  • 400-500 g filetów śledziowych (z soli lub z oleju)
  • jedna duża cebula
  • kilka małych ogórków konserwowych
  • około 200 g pikantnego ketchupu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 60 g pieczarek marynowanych
  • przyprawy: słodka i ostra papryka, pieprz
śledzie po cygańsku z przepisu Lisnera

Śledzie po cygańsku – przepis

Śledzie po cygańsku łatwo przygotować. Przygotowanie tej przekąski nie zajmie więcej niż 30 minut.

Przepis na śledzie po cygańsku https://www.lisner.pl/przepisy/sledz-po-cygansku:

  1. Śledzie pokroić na kawałki o szerokości około 2 cm.
  2. Olej rozgrzać na patelni i wrzucić cebulę. Cebulę musi się lekko zeszklić, ale nie zarumienić.
  3. Do cebuli dodać ketchup oraz musztardę i dokładnie wymieszać składniki, a następnie zdjąć patelnię z palnika i wszystko ostudzić.
  4. Kiedy cebula z sosami się studzi, przygotować ogórki i pieczarki, krojąc je w kostkę.
  5. Do ostudzonej cebuli dodać pieczarki i ogórki. Składniki dokładnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić pieprzem, słodką oraz ostrą papryką.
  6. Gotowy sos przełożyć na półmisek i ułożyć na nim przygotowane wcześniej śledzie.

Gotowe danie najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Śledzie po cygańsku będą idealne już po dwóch godzinach chłodzenia. Można też przechowywać je dłużej, w szczelnie zamkniętym słoiku. Przechowywane w słoiku, mogą stać w lodówce maksymalnie 7 dni.