Poznaj zalety pieców konwekcyjno parowych

Poznaj zalety pieców konwekcyjno parowych

W przypadku pieców konwekcyjno-parowych można liczyć na ogromny wybór, dostępne są rozmaite modele, co pozwala na dobrane urządzenia do swoich indywidualnych potrzeb i preferencji. Cieszą się one dużą popularnością ze względu na ich funkcjonalność, zapewniają ogromne możliwości kulinarne. Za pomocą pieca konwekcyjno-parowego przygotowuje się przeróżne potrawy, co przekłada się na sporą oszczędność czasu, pieniędzy i energii. Warto zdecydować się na tego typu urządzenie, jest to inwestycja na długi czas.

Do czego wykorzystuje się piece konwekcyjno parowe marki Rational?

Piec konwekcyjno parowy marki Rational to bardzo praktyczne rozwiązanie, szczególnie do lokali gastronomicznych. Ze względu na swoją wielozadaniowość ma szerokie zastosowanie w gastronomii, można spotkać go w wielu miejscach. W komorze panuje specyficzny mikroklimat, piecze się w suchym powietrzu, które jest dodatkowo zwilżane, co przekłada się na wysokie walory smakowe i estetyczne przygotowywanych potraw. Kolejną zaletą będzie to, że jedzenie nie traci zbyt wiele na objętości, pozostaje soczyste, zachowuje swoje kolory. Piec konwekcyjno-parowy to świetne rozwiązanie do kuchni, ma profesjonalne zastosowanie, chociaż nadaje się także do użytku domowego, wystarczy wybrać odpowiedni model, zgodnie z jego przeznaczeniem i swoimi potrzebami. 

Urządzenie zachowuje dużą wydajność, pozwala zaoszczędzić czas potrzebny na przygotowanie smacznych i zdrowych posiłków. Nie ma nawet potrzeby ciągłego nadzorowania jego pracy, odbywa się w dużej mierze automatycznie. Warto mieć piec konwekcyjno-parowy znanej marki ze względu na gwarancję jakości bezpieczeństwa użytkowania, ułatwia on w dużym stopniu pracę kucharzowi. Tego typu urządzenie pozwala na pieczenie, można także gotować na parze, grillować, piec z sondą, blanszować, smażyć, wędzić, nawet regenerować.

Na jaki zdecydować się piec konwekcyjno parowy?

 W sprzedaży znajduje się wiele rodzajów pieców konwekcyjno-parowych, różnią się one między innymi zasilaniem, mogą być gazowe lub elektryczne. Ma to spore znaczenie, bo wpływa w dużej mierze na cenę zakupu i koszty eksploatacyjne. Modele gazowe są droższe, ale ich użytkowanie przekłada się na mniejsze wydatki. Tańsza eksploatacja sprawia, że inwestycja w piec się zwraca. Prąd elektryczny jest droższy niż gaz, dlatego można liczyć na niższe rachunki. Warto także mieć na uwadze funkcje dodatkowe w urządzeniu, dostosować je do indywidualnych potrzeb i preferencji. 

Bardzo ważna jest obecność sondy, za pomocą której możliwe staje się określenie właściwej temperatury, dostosowanie jej do rodzaju przyrządzanego jedzenia. Warto także sprawdzić, czy występuje opcja samodzielnego mycia sprzętu, co przekłada się na dużą wygodę. Pozwala także na łatwiejsze utrzymanie higieny, wpływa na walory smakowe i zapachowe przygotowywanych potraw. Nowoczesne urządzenia są nawet wyposażone w port USB, pozwalają na tworzenie swoich autorskich programów i zapamiętują je. Tego typu funkcje dodatkowe ułatwiają pracę, pozwalają zaoszczędzić czas, są bardzo praktyczne.