Piec konwekcyjno-parowy – zalety

Piec konwekcyjno-parowy – zalety

piec konwekcyjno parowy

Zakup pieca dla gastronomii jest niezbędny zwłaszcza gdy, gdy zależy nam na sprawnej i wydajnej pracy. Okazuje się, że piece konwekcyjno-parowe mają szereg zalet, skąd wynika ich ogromna popularność na rynku. Jakie plusy są  związane z wykorzystaniem takiego sprzętu? Czym odznacza się piec konwekcyjno-parowy?

Zalety pieca konwekcyjno-parowego

Warto zauważyć, że parowa komora pieca pozwala przygotować soczyste i smaczne dania o atrakcyjnym smaku i aromacie. Zalety są związane z zastosowaną technologią:

  • para wodna ma za zadanie przyspieszać proces przygotowywania posiłki i zapobiegać wysuszania daniu,
  • gotowanie konwekcyjne wpływa na oszczędność prądu,
  • użycie minimalnej ilości tłuszczu lub całkowite zrezygnowanie z niego,
  • ograniczenie czasu pracy kucharza – dania nie trzeba obracać,
  • możliwość przygotowywania posiłków tradycyjnych, dietetycznych, czy gotowanych na parze,
  • zniwelowanie intensywnych zapachów w kuchni. 

Piece konwekcyjno parowe, można znaleźć na: https://gastromocni.pl/konwekcyjno-parowe-gastronomiczne

Nowoczesne urządzenie

Co ciekawe, dzięki piecom tego rodzaju przyrządzimy potrawy na  wiele sposobów. Pieczenie i gotowanie na parze to jedne z wielu opcji, jakie mamy do wyboru. We wnętrzu pieca przygotujemy dania blanszowane, grillowane, wędzone, czy obrabiane w niskiej temperaturze. Urządzenie sprawdzi się w barze szybkiej obsługi, restauracji, stołówce, czy w innych placówkach z jedzeniem. 

W gastronomii już od dłuższego czasu zauważalny jest postęp technologiczny. Producenci nowoczesnych sprzętów wychodzą naprzeciw naszym oczekiwaniom, tworząc coraz atrakcyjniejsze rozwiązania. Dzięki temu gotowanie staje się czystą przyjemnością, a wyposażenie restauracji odznacza się najlepszą jakością.

piec konwekcyjno parowy