Piec konwekcyjno-parowy – zalety

Zakup pieca dla gastronomii jest niezbędny zwłaszcza gdy, gdy zależy nam na sprawnej i wydajnej pracy. Okazuje się, że piece konwekcyjno-parowe mają szereg zalet, skąd wynika ich ogromna popularność na rynku. Jakie plusy są związane z wykorzystaniem takiego sprzętu? Czym odznacza się piec konwekcyjno-parowy?
Zalety pieca konwekcyjno-parowego
Warto zauważyć, że parowa komora pieca pozwala przygotować soczyste i smaczne dania o atrakcyjnym smaku i aromacie. Zalety są związane z zastosowaną technologią:
- para wodna ma za zadanie przyspieszać proces przygotowywania posiłki i zapobiegać wysuszania daniu,
- gotowanie konwekcyjne wpływa na oszczędność prądu,
- użycie minimalnej ilości tłuszczu lub całkowite zrezygnowanie z niego,
- ograniczenie czasu pracy kucharza – dania nie trzeba obracać,
- możliwość przygotowywania posiłków tradycyjnych, dietetycznych, czy gotowanych na parze,
- zniwelowanie intensywnych zapachów w kuchni.
Piece konwekcyjno parowe, można znaleźć na: https://gastromocni.pl/konwekcyjno-parowe-gastronomiczne
Nowoczesne urządzenie
Co ciekawe, dzięki piecom tego rodzaju przyrządzimy potrawy na wiele sposobów. Pieczenie i gotowanie na parze to jedne z wielu opcji, jakie mamy do wyboru. We wnętrzu pieca przygotujemy dania blanszowane, grillowane, wędzone, czy obrabiane w niskiej temperaturze. Urządzenie sprawdzi się w barze szybkiej obsługi, restauracji, stołówce, czy w innych placówkach z jedzeniem.
W gastronomii już od dłuższego czasu zauważalny jest postęp technologiczny. Producenci nowoczesnych sprzętów wychodzą naprzeciw naszym oczekiwaniom, tworząc coraz atrakcyjniejsze rozwiązania. Dzięki temu gotowanie staje się czystą przyjemnością, a wyposażenie restauracji odznacza się najlepszą jakością.
