Palnik do creme brûlée – jak wybrać dobry palnik?

Cukier na wierzchu naszego creme brulee najszybciej przypalimy za pomocą specjalnego palnika. Karmelizowana, cukrowa skorupka to charakterystyczny element tego deseru. Przebijanie jej łyżeczką to ulubiona część konsumpcji francuskiego deseru wielu fanów kuchni z tego regionu świata. Jak wybrać najlepszy palnik do creme brulee? Czym się kierować, kiedy dokonujemy wyboru – jakie cechy są ważne?
Najważniejsze cechy dobrego palnika do creme brulee
Dobry palnik do creme brulee powinien mieć kilka cech. Zwróćmy uwagę na:
- możliwość regulacji płomienia (aby nadawał się do przypalania deserów w różnych rodzajach naczyń – dłuższy płomień jest zwykle najlepszy w przypadku creme brulee),
- podstawkę, by można było go postawić (chyba, że wiemy, że będziemy go chować i nie potrzebujemy tej podstawki),
- dodatkowe funkcje (np. guzik, po którego naciśnięciu płomień będzie stały, a my nie będziemy musieli cały czas, podczas karmelizowania cukru, trzymać przycisku),
- wystarczająco długą dyszę,
- wielkość, czy będzie dobrze leżał w naszej dłoni.
Czy cena ma znaczenie?
Można kupić dobrej jakości palnik do creme brulee za niewielką kwotę, ale nie warto bardzo oszczędzać i kupować sprzętu np. na chińskim targu, niewiadomego pochodzenia czy producenta. Taki produkt może nas rozczarować, rozpaść się nam w rękach. Produkty dobrych, renomowanych producentów, dobrej jakości to lepszy wybór. Wystarczy kupić jeden palnik by móc się nim cieszyć przez wiele lat, robiąc setki deserów – albo i więcej!