Od czego zacząć kompletowanie sprzętu gastronomicznego?
Aby odpowiednio dobrać sprzęt gastronomiczny powinniśmy odpowiedzieć sobie na kilka pytań. Wyposażenie gastronomii jest podstawową rzeczą przed rozpoczęciem działalności i w dużej mierze od niego zależy, czy całe przedsięwzięcie osiągnie sukces.
Jak odpowiednio dobrać wyposażenie restauracji?
- Jaki jest profil lokalu? Przed zakupem należy opracować konkretne menu oraz stwierdzić jakie urządzenia gastronomiczne będą nam potrzebne. W przypadku pizzeri podstawą będzie odpowiedni piec, natomiast w kebabie opiekacz do mięsa.
- Ilu gości dziennie należy się spodziewać? W tej kategorii należy rozpatrzeć ilość stolików, wielkość kuchni itd. Jest to istotne szczególnie w przypadku ograniczonego budżetu.
- Jaki jest budżet? W przypadku mniejszego kapitału początkowego nie warto oszczędzać na urządzeniach gastronomicznych, ponieważ ich późniejsze naprawy mogą znacznie zmniejszyć dochody. Być może ograniczenie wydatków na stoliki lub inne meble rozluźni nieco spięcia budżetowe. Warto również pamiętać, aby sklep gastronomiczny, w którym się zaopatrujemy oferował konkurencyjne ceny.
Podstawowe wyposażenie gastronomii
- Piec – niezbędny zarówno do odgrzewania, jak i przygotowywania dań od zera. Najwyższej klasy urządzenia oferują funkcję odsysania tłuszczu z powietrza.
- Smażenie – odpowiedniej jakości sprzęt i olej uniknie nieprzyjemnego zapachu unoszącego się w całym lokalu.
- Szafy chłodnicze i mroźnicze – służą przedłużeniu trwałości składników oraz przechowywaniu gotowych dań.
- Zmywarka gastronomiczna – w przypadku, gdy lokal cieszy się dużą popularnością jest to świetne rozwiązanie, które dodatkowo skróci czas oczekiwania na potrawę.