Obiad w plecaku w trakcie górskiej wędrówki

Obiad w plecaku w trakcie górskiej wędrówki

Żywność liofilizowana przyda się w plecaku wszystkich ludzi, kochających wyzwania i przygodę. Dzięki niej będziesz miał znacznie więcej miejsca na sprzęt i inne potrzebne ci rzeczy, niż w przypadku, gdybyś zaopatrzył się w klasyczną wałówkę.

Czy właściwie jest żywność liofilizowana i na czym polega oszczędność miejsca?… Jest to żywność lekka i praktyczna, bo pozbawiona zbędnego balastu wody. Liofilizat otrzymujemy z żywności mrożonej, która jest następnie suszona pod wpływem obniżonego ciśnienia. Żywność liofilizowana to taka, w której pozostało nawet 1% w stosunku do stanu pierwotnego.

Smaczne i lekkie dania bez wody

Poddać liofilizacji możemy praktycznie wszystko: od mięsa po owoce i nawet desery. Specjalistyczne sklepy dla sportowców i turystów oferują szeroki wybór żywności tego typu. Na wyprawę bądź wypad możemy wziąć ze sobą ciasto bez wody, które zjemy na śniadanie; klasyczny obiad na bazie mięsa czy też wegetariańskie danie. W ofercie sklepów specjalistycznych znajdziemy również liofilizowaną wałówkę, która starcza na dłuższe okresy czasu, np. 2 tygodnie. Jeśli więc nie lubimy myśleć o przyziemnych rzeczach, takich jak gotowanie, i czujemy, że to nas ogranicza, możemy zdać się na głos ekspertów. Co ciekawe, dania są w pełni wartościowe, ponieważ liofilizacja nie odbiera im cennych wartości odżywczych. Poddanie procesowi liofilizacji nie odbija się również niekorzystnie na ich wyglądzie.

Wyzwolić przysmaki: zalety suszenia mrozem

Liofilizację stosowano już w średniowieczu na terenie Ameryki Południowej. Jeszcze zanim ziemniaki zostały przywiezione z Andów do Europy, górale azteccy suszyli je mrozem. Liofilizacja jest bardzo praktyczna. Pozbywając się wody z produktu, sprawiamy, że trudniej ulega on zepsuciu. Dzięki liofilizacji możemy przechowywać żywność poza lodówką. Zyskujemy łatwe w przygotowaniu jedzenie, które nie traci wartości odżywczych, zalet pierwotnego wyglądu, zapachu i wartości smakowych. Liofilizat po prostu zalewany wodą. I gotowe.