Niezbędne narzędzie w każdej restauracji – łopata do pizzy
Pizza to posiłek, który uwielbia chyba każdy, a ludzie fascynują się nim już od wielu wieków. Danie przygotowywane w postaci placka z dodatkami jest nierozłącznym elementem wielu domów i restauracji. Jednak, aby przygotować dobrej jakości pizzę, trzeba mieć do tego odpowiedni sprzęt. Jednym z ważniejszych narzędzi jest łopata do pizzy, bez której się nie obejdzie.
Zastosowanie łopaty do pizzy
Łopaty do pizzy, tj. tutaj, to obowiązkowe akcesoria w każdej restauracji, która oferuje w swoim menu pizzę. Ciężko wyobrazić sobie przygotowanie tego dania bez porządnej łopatki. Jest ona bowiem potrzebna przez cały proces pieczenia pizzy. Łopata taka służy do:
- wkładania pizzy do rozgrzanego pieca,
- przesuwanie jej w odpowiednie miejsce podczas pieczenia,
- wyciąganie gotowej pizzy z pieca.
Jak wybrać odpowiednią łopatę do pizzy?
Obecnie na rynku istnieje naprawdę wiele przeróżnych modeli łopat do pizzy. Różnić się one mogą od siebie kilkoma aspektami. Dlatego przed zakupem łopatki należy zwrócić uwagę na takie kryteria, jak:
- materiał, z jakiego jest wykonana – najczęściej spotykane są łopaty drewniane, charakteryzują się one dużą trwałością i solidnością. Coraz częściej wykorzystywanym materiałem jest również aluminium, które cechuje się lekkością, przez co łopata taka jest bardzo poręczna;
- kształt łopaty – mogą to być zarówno łopaty prostokątne, jak i okrągłe. Jednak korzystanie z kulistych modeli może wymagać trochę więcej wprawy, gdyż utrzymanie na nich pizzy jest trudniejsze. Dlatego dla początkujących zaleca się wybieranie prostokątnych łopat.