Najważniejsze informacje o zmywarce kapturowej

Najważniejsze informacje o zmywarce kapturowej

Każdy lokal gastronomiczny musi być wyposażony w szereg różnych sprzętów i urządzeń. Potrzebne są różne maszyny do gotowania jedzenia, a także naczynia, w których można to robić. Co jednak bardzo ważne, w każdej restauracji musi się znaleźć także miejsce, gdzie będzie można zmywać brudne garnki, patelnie czy też talerze, których przecież tak wiele się generuje w kuchni restauracyjnej. Z tego też właśnie powodu tak często polecana jest specjalna zmywarka kapturowa. Co należy wiedzieć o tym urządzeniu przed jego zakupem do restauracji?

Co to jest zmywarka kapturowa?

Jest to nic innego, jak tylko profesjonalne urządzenie, które powstało z myślą o lokalach gastronomicznych i ich potrzebach. Działa jak klasyczna zmywarka domowa, lecz jej wielkość, a także możliwości znacznie ją przewyższają.

Co dokładnie można myć w takiej zmywarce? Tak naprawdę możliwości są nieograniczone, ponieważ spokojnie można do niej włożyć zastawę stołową, garnki, tace, a także różnego rodzaju pojemniki do przechowywania żywności.

Jak działa to urządzenie?

Kolejną sprawą, o której trzeba się dowiedzieć o zmywarce kapturowej, jest to, jak ona działa. Przede wszystkim wspomnieć w tym wypadku trzeba o tym, że taka zmywarka jest zdecydowanie większa niż domowa. Oznacza to, że za jednym razem można do niej włożyć i umyć o wiele więcej naczyń. Jest to bardzo ważna cecha zmywarki używanej w lokalu gastronomicznym, ponieważ dzięki temu znacznie skraca się czas przygotowania kolejnych naczyń do pracy. Urządzenie o możliwościach zwykłej zmywarki po prostu by się nie sprawdziło.

Co więcej, zmywarka tego typu została zbudowana w taki sposób, aby korzystanie z niej było maksymalnie uproszczone. Oznacza to, że wkładanie i wyjmowanie naczyń jest niezwykle proste i szybkie, a także sama obsługa urządzenia nie należy do zbyt skomplikowanych. Dobrym tego dowodem może być fakt, że wszystkie naczynia wkłada się do specjalnych koszy, które wysuwane są ze zmywarki.

Każdy właściciel restauracji bacznie przygląda się temu, jak ekonomiczne są kupowane przez niego urządzenia. Co komu po bardzo szybkiej zmywarce, która będzie generowała olbrzymie rachunki za prąd lub wodę. Na szczęście model kapturowy ma tę ogromną przewagę, że łączy wysoką wydajność z naprawdę dużą oszczędnością.

Na jakie funkcje warto zwrócić uwagę?

Menedżer restauracji musi mieć na uwadze naprawdę wiele zmiennych podczas wybierania zmywarki. Nie może kierować się tylko sentymentem do jakiejś marki lub wybrać najtańsze na rynku urządzenie.

Nie da się ukryć, że jedną z najważniejszych jest szybkie wyparzanie naczyń. Polega ona na polewaniu ich wodą o temperaturze nawet około 90 stopni Celsjusza. Dzięki temu możliwe jest usunięcie z nich wszystkich bakterii i drobnoustrojów.

Dodatkowo powinno się także przyjrzeć temu, czy zakupienie takiego urządzenia będzie wiązało się z koniecznością przeszkolenia pracowników. Najlepiej wybierać te modele, które takiego szkolenia nie wymagają, a wszystkiego uda się dowiedzieć po prostu z instrukcji obsługi.