Młynek do kawy żarnowy- dla najlepszej kawy o poranku

Młynek do kawy żarnowy- dla najlepszej kawy o poranku

Smak i zapach kawy o poranku, czy może być coś przyjemniejszego? Tak, jeżeli będzie to naprawdę dobra kawa. A najlepsza będzie, jeśli zostanie sparzona z ziaren zmielonych chwilę wcześniej. Głęboki aromat kawy dość szybko się ulatnia, by tego uniknąć najlepiej zmielić kawę tuż przed jej zaparzeniem. Do tego potrzebny jest jednak dobry młynek do kawy.

Jaki rodzaj młynka do kawy wybrać?

Na rynku co do zasady potrzebne są dwa rodzaje młynków: żarnowe i ostrzowe, jednak to te pierwsze są najbardziej cenione przez miłośników kawy.

Młynki ostrzowe (w wersji elektrycznej nazywane też udarowymi) są tanie i łatwo dostępne, ale na tym lista ich zalet się kończy. Taki młynki działają na zasadzie obracających się, metalowych ostrzy. Ich wadą jest to, że nierówno mielą ziarno i tworzą sporo pyłu. Do tego wersja elektryczna mocno przegrzewa ziarno, a wszystko to negatywnie wpływa na smak kawy.

Młynek do kawy żarnowy nie ma powyższych wad, jednak ceny jakie osiąga mogą zniechęcać. Profesjonalne młynki żarnowe są niebywale drogie, ale amatorzy aksamitnego czarnego napoju znajdą coś do użytku domowego w rozsądnej cenie.

Jak wybrać najlepszy model?

Wybierając młynek do kawy żarnowy trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę na to, z jakiego materiału są wykonane żarna. W sprzedaży dostępne są młynki z żarnami metalowymi i ceramicznymi. Te pierwsze są głośne, ale za to niemal niezniszczalne. Żarna ceramiczne dość łatwo mogą ulegać uszkodzeniu, ale można tego uniknąć, poprzez odpowiednie użytkowanie. Są za to o wiele cichsze.