Kotły warzelne, ich budowa i zastosowanie
Urządzenie, które w gastronomii lub przemyśle mięsnym wykorzystywane jest do produkcji wyrobów lub dań nazywane jest kotłem warzelnym. Kotły warzelne produkowane są w różnych rozmiarach i mają różne źródła zasilania. W niektórych przypadkach są to ogromne urządzenia, w innych nieco mniejsze, jednak zawsze znacznie oszczędzają nadmiar pracy danym pracownikom.
Jak zbudowane są kotły warzelne?
W bezpośrednim kontakcie z żywnością zawsze jest komora kotła. Wykonana jest ona ze stali nierdzewnej, przez co jej temperatura bywa bardzo duża. Jest to mocno ogrzana powierzchnia, którą dla bezpieczeństwa, osób pracujących przy kotle, chroni specjalna powłoka.
Ze względu na całą budowę kotła warzelnego ciepło w nim rozchodzi się na całej jego powierzchni, dlatego niemożnością jest przypalenie posiłku, który w nim się przygotowuje.
Każdy kocioł warzelny jest więc idealnie ogrzany i idealnie zabezpieczony przez zastosowanie stosownej izolacji. Jest więc dobrze zaizolowana cała jego pokrywa oraz jego komora. Wszystko w takich kotłach jest zelektronizowane i dlatego jest tam możliwe ustawienie potrzebnej temperatury jak i ustawienie odpowiedniego czasu do przygotowania danego dania.
Czym są zasilane?
Kotły warzelne (https://www.gastropuls.pl/kotly-warzelne) różnią się między sobą różnymi źródłami ciepła. Jedne zasilane są przy pomocy prądu, inne przez gaz a jeszcze inne są kotłami parowymi. Te ostatnie wykorzystuje się w przetwórstwie mięsnym, gdzie istotne czasami jest parzenie wędlin i wytapianie tłuszczu. Urządzenia te są bardzo cenione w gastronomii i całym przemyśle mięsnym.