Kilka sprawdzonych metod parzenia kawy i herbaty
W ciągu ostatnich kilku lat popyt na kawę wzrósł gwałtownie. Łatwość dostępu do wysokiej jakości kawy i przyspieszona kultura ceniąca smak sprawiły, że stała się ona napojem głównego nurtu. Jednak ten popyt doprowadził do niedoboru sposobów na szybkie zaparzenie wysokiej jakości kawy. Wiele osób zna proces parzenia herbaty lub kawy, ale może nie być w pełni świadoma niektórych z dostępnych technik. W tym artykule szczegółowo poznamy najlepsze metody parzenia kawy i herbaty. Może to pomóc Ci znaleźć idealną filiżankę za każdym razem, gdy ją zaparzysz.
Filtracja z użyciem zaparzacza
Jedną z najbardziej podstawowych metod parzenia kawy jest użycie przefiltrowanej wody i papierowego filtra do zaparzenia kilku filiżanek jednocześnie. Jest to wygodny sposób na zaparzenie dużej ilości filiżanek kawy na żądanie. Jest jednak kilka wad tej metody.
Jeśli filtr papierowy nie jest wystarczająco czysty, może to spowodować, że kawa będzie miała zły smak, zwłaszcza jeśli woda nie jest odpowiednio przefiltrowana.
Dodatkowo papierowy filtr zatrzyma olejki z ziaren kawy tylko przez krótki okres po przelaniu wody. Jeśli chcesz przechowywać świeżo zaparzoną kawę przez dłuższy czas, ta metoda nie jest efektywnym sposobem.
Zaparzanie kroplowe – jak to wygląda w praktyce?
Parzenie kroplowe to najbardziej popularna metoda parzenia kawy. Proces polega na umieszczeniu świeżo zmielonych fusów z kawy w filtrze oraz wody w zaparzaczu kroplowym. Zaparzacz następnie pobierze mieszankę i wyda ją jako kawę do filiżanki.
Dzięki tej metodzie można uzyskać określoną moc i smak kawy w zależności od rodzaju ziaren i sposobu ich zmielenia.
Istnieje wiele różnych rodzajów zaparzaczy, z których każdy ma swoje mocne i słabe strony. To, jaki zaparzacz wybierzesz, będzie zależało od tego, jaką chcesz mieć filiżankę kawy i jaki jest Twój preferowany sposób jej picia.
Różne metody wykorzystania zaparzacza
Każda metoda z wykorzystaniem zaparzacza https://nettrading.pl/zaparzacze-do-kawy-i-herbaty odbywa się z ziarna i wody w naczyniu prasowym. Metoda ta znana jest również jako „pour over” i jest jedną z najbardziej aromatycznych metod parzenia.
Ziarna są mielone tak jak w przypadku parzenia kroplowego, ale następnie umieszcza się je w filtrze i naczyniu do zaparzania i parzy przez noc.
Następnego dnia rano filiżankę kawy z prasy francuskiej przygotowuje się poprzez zalanie filtra gorącą wodą. Dzięki tej metodzie uzyskuje się bogaty i intensywny smak oraz ciemną filiżankę kawy. Zaletą tej metody jest również większa zawartość kofeiny w porównaniu z zaparzaniem przez sitko.