Jaki rodzaj pieca do pizzy sprawdzi się w praktyce?
Piec do pizzy jest podstawowym elementem wyposażenia każdej pizzerii. Jak wybrać ten najbardziej właściwy?
Jaki rodzaj pieca do pizzy wybrać?
Piece do pizzy różnią się między sobą głównie źródłem zasilania: mogą być elektryczne, gazowe lub opalane drewnem. Przy wyborze pieca do pizzy kierować się należy przede wszystkim doświadczeniem oraz liczbą realizowanych zamówień. Piec do pizzy opalany drewnem stworzy nastrojowe wnętrze w pizzerii, ale wymaga wykazania się dużymi umiejętnościami kucharskimi. Przy dużej ilości realizowanych zamówień najbardziej efektywnym będzie piec gazowy. W związku z wymogiem korzystania z instalacji gazowej wymaga on jednakże specjalnych podłączeń i stałego miejsca ustawienia. Dobrym rozwiązaniem będzie łatwy w obsłudze, tym samym sprawdzający się nawet przy niewielkim doświadczeniu, elektryczny piec do pizzy.
Jakie zalety ma elektryczny piec do pizzy?
Piec do pizzeri powinien być funkcjonalny i zapewniać wygodę jego użytkowania: https://gastromocni.pl/piece-do-pizzy Powyższe kryteria spełnia piec do pizzy elektryczny. Atutem elektrycznego pieca do pizzy jest przede wszystkim jego mobilność. Wymaga on jedynie podłączenia do prądu, wobec czego nie musi mieć stałego miejsca ustawienia, może również pracować, korzystając z energii elektrycznej wytworzonej z przenośnego generatora. Kolejną zaletą jest, w razie większego zapotrzebowania wypieku pizzy, możliwość rozbudowy niewielkiego, jednomodułowego pieca o kolejne moduły. Istotną cechą jest także wyposażenie pieca elektrycznego do pizzy w panele do sterowania, umożliwiające precyzyjną regulację temperatury oraz ustawienie czasu wypiekania. Nie bez znaczenia jest również stosunkowo niski koszt zakupu elektrycznego pieca do pizzy.