Jaki gastronomiczny piec do pizzy okaże się funkcjonalny?

Jaki gastronomiczny piec do pizzy okaże się funkcjonalny?

piec do pizzy

Profesjonalne piece do pizzy pojawiają się w różnych lokalach gastronomicznych. Zazwyczaj inne modele wykorzystywane są w typowych pizzeriach, a inne w restauracjach, w których włoskie placki są jednym z mniej popularnych dań w karcie. W tej kategorii urządzeń odnaleźć można wiele różnych egzemplarzy. Dobór odpowiedniego wpłynie na wydajność pracy i jakość pożywienia. Z pewnością przełoży się to na poziom zadowolenia klientów. Jak wybrać piec do pizzy, który spełni wszystkie oczekiwania?

Jaki piec warto wybrać?

Do najbardziej popularnych rodzajów należą piece elektryczne i gazowe. Pierwsze z nich okazują się zwykle wyjątkowo praktycznym rozwiązaniem w niewielkich restauracjach. Cenione są również przez pracowników lokali, w których pizza nie jest głównym daniem. Takie modele są przede wszystkim łatwe w obsłudze i zapewniają możliwość precyzyjnego ustawienia temperatury. Można również zakupić urządzenia z tej kategorii o niewielkich gabarytach. Gastronomiczny piec do pizzy gazowy będzie korzystnym rozwiązaniem w większych, wyspecjalizowanych pizzeriach. Dużym atutem takich modeli jest ekonomiczne wykorzystanie energii. Zmienna kaloryczność gazu może wpływać na niewielkie różnice w czasie pieczenia. Dlatego takie piece polecane są do restauracji, w których będą pozostawały pod ciągłą kontrolą.

piec do pizzy

Jakie ciekawe opcje warto rozważyć?

Jednym ze szczególnie cenionych modeli jest piec opalany drewnem. Sprawdzi się w przestronnych pizzeriach, które stawiają na klasyczne i tradycyjne rozwiązania. Jego wykorzystanie z pewnością podniesie prestiż lokalu. Warto jednak pamiętać, że będzie on bardziej skomplikowany w obsłudze. W restauracjach z ogródkami w sezonie letnim mogą sprawdzić się modele zewnętrzne. Piec o odpowiednio dopasowanej wydajności z pewnością okaże się korzystnym wyborem.