Jaki ekspres do kawy wybrać?

Smak świeżej, aromatycznej kawy to dla wielu znak dobrze rozpoczętego dnia. Jednak kawa parzona po turecku czy tym bardziej rozpuszczalna, nie są w stanie zapewnić tak głębokiego i dobrego smaku, jak w przypadku kawy parzonej w ekspresie. Na rynku jest cała masa tego typu urządzeń, tylko jak wybrać najlepsze dla siebie.
Rodzaje ekspresów do kawy

Na rynku dostępne są bardzo różne rodzaje ekspresów do kawy. Ekspresy do kawy dostępne na rynku dzielimy na ciśnieniowe, przelewowe i kapsułkowe. Za te, które pozwalają wydobyć najlepszy aromat kawy uznaje się ekspresy ciśnieniowe, które parzą kawę używając ciśnienia najczęściej od 9 do 14 bar. Takie ekspresy są też stosunkowo drogie, ale za to często oferują mielenie kawy czy funkcję spieniania mleka. Tańszą wersją ekspresów ciśnieniowych są ekspresy kolbowe, ale nie są zbyt przyjazne w użytkowaniu.
Kolejnym rodzajem ekspresów do kawy są ekspresy przelewowe. To najtańszy typ ekspresów do kawy, którego działanie oparte jest na przelewaniu wrzątkiem filtra wypełnionego kawą. To te ekspresy, z charakterystycznym dzbankiem. Lepsze modele posiadają dodatkowo funkcję utrzymywania temperatury kawy, przez jakiś czas po zaparzeniu kawy.
Kapsułkowe ekspresy do kawy stają się coraz bardziej popularne, dzięki kompaktowym rozmiarom, korzystnej cenie i łatwości obsługi. Co więcej smak kawy z takich ekspresów nie odbiega bardzo od tej parzonej w ekspresie ciśnieniowym. Wadą tego rozwiązania jest jednak wysoka cena kapsułek.
Jeśli nie ekspres to co?
W przypadku naprawdę małej kuchni największym problem może się okazać, nie wybór urządzenia, a jak je zmieścić w małej przestrzeni. Właśnie w takich kuchniach najlepiej sprawdzają się ekspresy kapsułkowe. Alternatywą mogą być naczynia do parzenia typu slowpress, french press czy kawiarka, które z łatwością zmieszczą się w kuchennej szafie.
Oferta sprzedażowa ekspresów do kawy dostępna na stronie GKPGE.