Jak wygląda praca z patelnią elektryczną?

Jak wygląda praca z patelnią elektryczną?

patelnia-gastronomiczna-rational-ivario-pro-xl

Elektryczna patelnia gastronomiczna w wielu lokalach jest już standardem. Może ona być używana do przygotowywania potraw oraz do szybkiego podgrzewania wcześniej ugotowanych dań. Jak wygląda praca z taką patelnią? Co warto o niej wiedzieć?

Patelnia elektryczna… nie wygląda jak patelnia

patelnia elektryczna gastronomiczna

Przede wszystkim musimy zaznaczyć, że patelnie elektryczne na pierwszy rzut oka nie wyglądają w ogóle jak tradycyjne patelnie. Najczęściej są one prostokątne i dość duże. Czasami są wyposażone w nogi, więc nie trzeba ustawiać ich na blacie. Bardzo ważne jest jednak to, że każdy z obsługujących ją pracowników powinien mieć świadomość, że pomimo mylącego wyglądu jest to patelnia i jak każde tego typu urządzenie – jest gorąca. Trzeba więc obchodzić się z nią bardzo ostrożnie, bo w niektórych modelach nawet zewnętrzna część obudowy rozgrzewa się na tyle, że trudno jest ją dotknąć bez poparzenia skóry. Dobrze jest więc też pamiętać o odpowiednim zabezpieczeniu patelni, by nie doszło do przypadkowego poparzenia.

Ważny jest czas spędzony na patelni

Elektryczna patelnia gastronomiczna rozgrzewa się bardzo szybko i w krótkim czasie może osiągnąć wysoką temperaturę. Koniecznie trzeba o tym pamiętać, bo oznacza to, że na takiej patelni dania są podgrzewane bardzo szybko. Trzeba więc uważać, by nic się nie przypaliło. Obsługując patelnię elektryczną, należy być w pełni skupionym na niej i pilnować przez cały czas, by danie nie zostało zrujnowane. Trzeba też zwrócić uwagę na ryzyko przesuszenia – zwłaszcza białego mięsa drobiowego. Bardzo ważną kwestią jest dobranie odpowiedniej temperatury do przygotowania konkretnego dania. Zwykle patelnię można regulować w zakresie od 65 do 275 stopni Celsjusza. Najwyższa temperatura jest bardzo skuteczna, ale też może być zbyt wysoka zwłaszcza przy obróbce surowego mięsa.