Jak wybrać meble do gastronomi?
Planując zakup nowych mebli, wielu ludzi zastanawia się jakie meble gastronomiczne będą najlepsze. Wybór nieodpowiednich mebli sprawi, że praca stanie się mało komfortowa, a także może wpływać na sterylność warunków pracy. Jak wybrać idealne meble do gastronomi? Podpowiadamy.
Jakie meble do kuchni?
Wybierając meble gastronomiczne do kuchni, należy pamiętać, że mają one spełniać funkcje użytkową i być w pełni funkcjonalne. Nie muszą cechować się estetyką i wyszukanym wzornictwem. Przede wszystkim powinny to być meble nierdzewne. Nawet najmniejsza ilość rdzy podczas wizyty sanepidu może stać się przyczyną nałożenia mandatu i nakazem usunięcia zaniedbania. Dlatego warto zadbać o jakość mebli już na etapie zakupu, aby móc w pełni bezpiecznie przygotowywać posiłki. Meble ze stali nierdzewnej oprócz niezwykłej wytrzymałości na zadrapania, zarysowania, wgniecenia czy przebicia są w stanie utrzymać ogromny ciężar.
Jakie zalety posiadają meble ze stali?
Oprócz wspomnianych zalet na temat ich wytrzymałości, meble ze stali są łatwe do utrzymania w czystości i zużywają się dużo wolniej niż tradycyjne meble drewniane czy wykonane z tworzyw sztucznych i sklejek. Są bezpieczne i trwałe, a także odporne na działanie wysokiej temperatury. Stal jest materiałem niepalnym i w kontakcie z wysoką temperaturą nie wygina się. Ponadto meble ze stali nierdzewnej są neutralne w kontakcie z żywnością, dzięki temu nie zmieniają jej składu chemicznego.