Jak wybierać urządzenia chłodnicze do restauracji?
Urządzenie lokalu gastronomicznego wymaga zainwestowania sporo pieniędzy oraz czasu. Jednym z ważniejszych elementów wyposażenia kuchni są oczywiście urządzenia chłodnicze. To właśnie dzięki nim zachowuje się świeżość produktów spożywczych, co ma ogromne znaczenie, jeżeli mowa o ograniczaniu strat. Na co jednak powinno się zwracać największą uwagę?
Rodzaje urządzeń chłodniczych
Dzielą się one głównie na:
- witryny,
- zamrażarki skrzyniowe,
- szafy chłodnicze,
- stoły chłodnicze i mroźnicze,
- schładzarki szokowe.
Wybór konkretnego sprzętu zależy głównie od tego, do czego urządzenie chłodnicze ma służyć. Jeżeli jego zadaniem będzie ekspozycja towaru, najlepiej zdecydować się na witryny. Występują przeważnie w kawiarniach, piekarniach oraz cukierniach. Szafy i zamrażarki stosuje się zwykle w celu przechowywania żywności. Schładzarki szokowe posiadają funkcję ekspresowego zamrażania.
Ofertę urządzeń chłodniczych, znajdziesz na Gastromocni.pl
Jakie parametry uwzględnić?
Z urządzeniem chłodniczym jest taki problem, że przeważnie ma spore rozmiary, a kuchnia nie zawsze posiada duży metraż. Należy więc zwrócić na to szczególną uwagę, aby pomieszczenie zachowało funkcjonalność. Sprzęt musi wyróżniać się pojemnością oraz niskim zużyciem energii, co będzie miało odzwierciedlenie w rachunkach za media. Najlepiej wybierać produkty znanych marek, gdyż zdobywa się wtedy pewność, że są wysokiej jakości. Łatwo również znaleźć o nich opinie w Internecie. Niektóre urządzenia posiadają bardzo przydatne funkcje, takie jak dotykowy wyświetlacz lub regulacja temperatury.