Jak przygotować wyborną zupę ogórkową?
Zupa ogórkowa może zostać przygotowana na wiele różnych sposobów – zarówno tradycyjny, jak i nowoczesny. Oprócz ziemniaków mogą znaleźć się w niej ryż, kasza czy też nawet makaron. W kuchni nie ogranicza nas tak naprawdę nic i warto poeksperymentować. Nie ma mowy o nudzie i monotonnym jadłospisie, mając do dyspozycji tak ogromną ilość przeróżnych surowców. Jak zatem przygotować wyborną zupę ogórkową?
zdjęcie po lewej – zupa ogórkowa ze strony mniammniam.com
Dobrze przygotowany wywar do zupy do podstawa
Jako, że zupa powstaje na bazie wywaru, należy zadbać o to, aby był on wyborny. Jak zatem uzyskać pożądany efekt? Zamiast sięgania po gotowe rozwiązania i robienia ogórkowej z kostki, warto poświęcić trochę więcej czasu i przygotować bulion samodzielnie. Smak takiego wywaru jest nie do przecenienia i bije na głowę smak bulionu z kostki. Jeśli zależy nam na bardzo delikatnej zupie, to warto przygotować bulion nie z wieprzowiny, ale z cielęciny. Miękkie mięsko można potem pokroić i wrzucić do zupy. Jeśli z kolei preferujemy bardziej zawiesistą ogórkową, to zaleca się zetrzeć wszystkie warzywa na tarce. Można je też bardzo drobno posiekać.
Wyjątkowy smak zupy ogórkowej – jak go uzyskać?
W zależności od tego, jak bardzo kwaśnych i ile użyjemy ogórków, nasza zupa może mieć inny smak. Zdarza się tak, że wyjdzie ona za kwaśna, dlatego też w takim przypadku można dodać więcej śmietany i nawet szczyptę cukru. Dzięki temu zupa nadal będzie wyśmienita, gdyż taki trik złagodzi jej kwaśny smak. Do podbicia smaku ogórkowej można zaprawić ją kremówką czy też kilkunastoprocentową śmietaną. Jeśli jednak zależy nam na tym, aby nie była ona aż tak bardzo tłusta, to zmniejszyć jej kaloryczność można, zastępując śmietanę jogurtem naturalnym.
Najczęściej zupę ogórkową podaje się z ziemniakami pokrojonymi w kostkę, ale to nie jedyna opcja. Świetnie sprawdzą się także ugotowany ryż czy nawet kasza manna. Warto przetestować, gdyż może okazać się to strzałem w dziesiątkę. W celu nadania zupie ogórkowej niepowtarzalnego smaku, nie może zabraknąć w niej świeżego koperku i najlepiej również natki pietruszki.