Jak przechowywać warzywa i owoce w domu?
Warzywa i owoce z własnej działki zapewniają wspomnienia smaku lata nawet w środku zimy. Ekologiczne warzywa przechowuje się znacznie trudniej niż te, które produkowane są na skalę masową, jednak wystarczy zaopatrzyć się w skrzynki na owoce i warzywa, a także znaleźć odpowiednie miejsce dla płodów rolnych.
Dzięki temu można z powodzeniem przechowywać warzywa i owoce nawet przez kilka miesięcy od zbiorów.
Przechowywanie warzyw i owoców
Najlepiej przechowuje się warzywa w specjalnych pojemnikach – skrzynki na warzywa mogą być wykonane z drewna, ale ich budowa musi zapewniać swobodny przepływ powietrza. Dobrze jest przechowywać płody rolne w piwnicach, schowkach czy spiżarkach, w których panuje nieco niższa temperatura powietrza. W sprzedaży dostępne są również skrzynki na owoce plastikowe, które posiadają budowę podobną do skrzynek drewnianych, są jednak bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne.
W tego typu skrzynkach można przechowywać zarówno jabłka, jak i gruszki, a także warzywa korzeniowe – buraki, pietruszkę, marchew. W przypadku warzyw korzeniowych warto przesypać je piaskiem, co pozwoli zachować świeżość i jędrność warzyw na dłużej.
Jak długo można przechowywać warzywa i owoce?
Jeśli owoce i warzywa są przechowywane w odpowiednich pojemnikach oraz w optymalnej temperaturze, mogą być wykorzystywane aż do wiosny, czyli nawet przez kilka miesięcy. Oczywiście dotyczy to egzemplarzy, które nie są uszkodzone czy obite podczas transportu lub zbioru.
Czasem jedno uszkodzone warzywo może ulec zepsuciu, „pociągając” za sobą całą skrzynkę. Warzywa i owoce przed przechowywaniem powinny przejść staranną selekcję, a regularna kontrola ich stanu jest wskazana nawet podczas domowego wykorzystywania.