Jak ocenić jakość kawy?

Aromatyczna kawa to jeden z najlepszych sposobów na rozpoczęcie dnia. Rano pobudza, dodaje energii, jest miłym rytuałem. Wypita po południu relaksuje i pozwala miło spędzić czas w gronie najbliższych. Prawdziwy kawosz powinien zadbać o to, żeby w jego domu nigdy nie zabrakło „małej czarnej”. Po jaką kawę sięgnąć, by rozkoszować się pełnią aromatu?

Jak parzyć aromatyczną kawę?
Obecnie istnieje wiele sposobów na przygotowanie kawy. Kawę mieloną czy rozpuszczalną wystarczy zalać wrzątkiem, można ją również gotować. Popularność zyskały ekspresy na kapsułki z kawą o różnej intensywności, z dodatkiem aromatów. To jednak kawa ziarnista jest królową kaw – intensywna, orzeźwiająca, o mocnym, wyraźnym smaku. Ziarna można zmielić za pomocą młynka ręcznego albo elektrycznego lub wsypać do ekspresu ciśnieniowego. Przygotowany na ich bazie napój nie ma sobie równych, jeśli chodzi o intensywność zapachu i smaku.
Lavazza crema e aroma – dlaczego warto po nią sięgnąć
Jaką kawę ziarnistą wybrać? Jedną z najwyżej ocenianych przez koneserów jest włoska Lavazza crema e aroma. To kawa, która powstaje z mieszanki arabiki i robusty – w efekcie ma ciekawy smak, jest bardziej pobudzająca, doskonale smakuje, niewyczuwalna jest w niej kwaskowatość. Lavazza idealnie nadaje się do przygotowywania tradycyjnego espresso lub americano, ale również jako baza do latte czy cappuccino. Na jej powierzchni tworzy się lekka, kremowa pianka, która dodaje kawie smaku i czyni rozkoszowanie się tym napojem jeszcze przyjemniejsze.