Idealne kluski

Idealne kluski

Kluski śląskie pojawiają się na polskich weselach, chrzcinach i komunikach. Są też częstym gościem podczas rodzinnych uroczystości czy uroczystych niedzielnych obiadów. Kluski śląskie funkcjonują pod różnymi nazwami: kluski białe, białe, guminowe, gumione. Można się też spotkać z takimi określeniami jak „gumiklyjzy” albo „kartofelmelklezy”. Samo przygotowanie klusek śląskich jest bardzo proste, a do ich zrobienia wystarczą nam tylko dwa składniki.

Jak zrobić tradycyjne kluski śląskie?

Kluski śląskie to typowe kluski ziemniaczane, które przygotowywane są z 2 składników, a mianowicie z gotowanych ziemniaków oraz mąki. Kluski mają formę kuleczki ze wgłębieniem w środku, w którym to idealne odnajdzie się roztopione masło albo ulubiony mięsny sos. Z historycznego punktu widzenia, kluski pochodzą ze Śląska, choć receptura tych pierwotnych klusek śląskich nieco różniła się od tej dzisiejszej. W prototypie klusek śląskich znajdowała się jedynie mąka i ziemniaki, a w miarę upływu czasu, przepis był nieustannie modyfikowany i później w celu ulepszenia konsystencji tego dania, do ciasta dodano sól i jajka. Dziś niektóre panie domu lub wielcy kucharze nadal nie tolerują jajek w kluskach, jednak wszystko zależy od podejścia do tematu i upodobań osoby je przygotowującej.

Jak uformować idealne kluski śląskie – metody

Pierwszy sposób przygotowywania klusek śląskich opiera się na formowaniu klusek prosto z miski. Jest to najszybsza, ale nie zawsze najlepsza metoda. W metodzie tej, z wcześniej przygotowane ciasta odrywamy niewielkie kawałeczki, a następnie dosłownie „kręcimy” w dłoniach kulki. Następnie lekko je zgniatamy i w środku tworzymy palcem dziurkę (tylko z jednej strony).

Inną metodą jest robienie klusek z wykorzystaniem wałka. Niestety, ale metoda ta jest bardziej czasochłonna, ale ma jedną bardzo ważną zaletę. Dzięki niej bowiem wszystkie nasze kluski śląskie mają podobną wielkość. W metodzie tej tworzymy z ciasta wałek, kroimy go na kawałki i z tych kawałków dopiero formujemy kluseczki.