Gruby podkład pod tort – dlaczego warto go użyć?

Cechą wspólną dla większości wypieków jest to, że są one delikatne i łatwo je uszkodzić, zarówno podczas przenoszenia, jak i w trakcie przygotowywania. Duże wypieki, na przykład torty urodzinowe, są szczególnie narażone. Rozwiązaniem tego problemu może być gruby podkład pod tort. Stabilizuje on wypiek i sprawia, że jego przenoszenie staje się prostsze. Stosowane przez profesjonalnych cukierników podkłady sprawdzają się także w przypadku tortów piętrowych.
Grube podkłady pod tort
W profesjonalnych cukierniach podkłady pod tort są standardowym rozwiązaniem. Sztywna styrodurowa podkładka zapewnia stabilność ciasta podczas jego przenoszenia. Sprawia to, że na kolejnych etapach tworzenia wypiek jest właściwie zabezpieczony. Minimalizuje to nie tylko ryzyko upuszczenia wypieku, ale też jego pęknięcia w wyniku naprężenia się podkładki. Jednocześnie nawet grube podkłady pod torty nie zwiększają znacznie masy całego wypieku – styrodur to lekkie tworzywo sztuczne, które jest neutralne dla środowiska i nie ma wpływu na jedzenie.

Jakie podkłady pod tort wielopiętrowy
Dodatkowym udogodnieniem dla osób, które zainteresowane są tworzeniem wielopiętrowych tortów, są podkłady posiadające otwór na wspornik. Tak podkład pod tort gruby (https://sklep.polmarkus.com.pl/podklady-pod-tort-grube) sprawdzi się idealnie do produkcji wypieków weselnych. Dodatkową funkcją podkładu jest poprawa estetyki ciasta, co pozwala na jego lepszą ekspozycję. Podkłady wykonuje się w różnych kolorach. Przeważnie mają one grubość od 0,2 do 2 centymetrów. Nie chłoną tłuszczu oraz wilgoci, dzięki czemu ciasto dłużej pozostaje świeże.