Grilluj w domu za pomocą płyty grillowej.
Chcesz usmażyć mięso czy warzywa jak na grillu, ale na zewnątrz jest zimno lub nie masz do tego warunków? Idealnym i kompaktowym rozwiązaniem jest płyta grillowa, która umożliwia przygotowanie dania w domowych warunkach, czując się jakbyś grillował.
Płyta grillowa
Płyta grillowa, zwana również płytą bezpośredniego smażenia to idealne rozwiązanie do domu lub działalności wykonującej usługi gastronomiczne. Jest to sprzęt, który wspomoże naszą kuchnię w obróbce termicznej wszelkiego rodzaju mięs, ryb czy warzyw. Tak specjalistycznego sprzętu nie kupimy w dowolnym markecie, a sporo sprzętu dostępnego na rynku nie spełnia oczekiwań szefa kuchni, warto więc poznać ofertę Gastromocni, gdzie każda płyta grillowa jest wysokiej jakości produktem.
Rodzaje płyt grillowych
Oferta płyt grillowych dostępnych na rynku jest szeroka. Mamy do wyboru płyty:
- stalowe
- żeliwne
- chromowane
- ceramiczne
Płyta stalowa to jedna z najpopularniejszych. Jej powierzchnia najczęściej wykonana jest ze stali trudnościeralnej. Do zalet płyty stalowej należą:
- komfort pracy i łatwość utrzymania powierzchni w czystości
- szybkie nagrzewanie powierzchni
- równomierne rozprowadzenie i utrzymywanie temperatury
Kolejnym wariantem jest płyta wykonana z żeliwa, która bardzo dobrze przewodzi ciepło. Największą jej zaletą jest właśnie znakomita akumulacja ciepła oraz wysoka trwałość i odporność na wszelkiego rodzaju uszkodzenia, co gwarantuje użytkowanie przez długie lata.
Doskonałym rozwiązaniem dla ludzi przywiązujących wagę do higieny pracy będzie płyta chromowana. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że produkty podczas grillowania nie przywierają do powierzchni, co umożliwia smażenie w czystych, komfortowych warunkach.
Mając na uwadze niskie zużycie energii do wyboru mamy płytę ceramiczną. W przypadku pozostałych płyt zaletą tej jest najkrótszy czas nagrzewania, co wiąże się z dużymi oszczędnościami. Należy również do łatwo czyszczących urządzeń.