Gdzie i w jakim celu stosuje się szafy przelotowe?
Lokale z branży gastronomicznej stają się coraz bardziej popularne i chętniej odwiedzane przez klientów. Z pewnością cieszy to pracowników, ale także sprawia, że muszą oni mieć dobrze zaplanowaną pracę, a kuchnia czy miejsca, gdzie podawane są posiłki, muszą być praktycznie zaplanowane i przystosowane do szybkiego i sprawnego wydawania dań. Dużą popularnością w tym zakresie cieszą się tak zwane szafy przelotowe, które pomagają w organizacji pracy.
Zastosowanie szafy przelotowej
Miejsce w takich lokalach często bywa ograniczone. Dlatego wszelkie półki, blaty czy inne szafki muszą być rozmieszczone w przemyślany sposób. To właśnie w nich przechowuje się różnego rodzaju produkty spożywcze lub naczynia takie jak chociażby talerze, miski, patelnie czy garnki. Szafy przelotowe mają zaś to do siebie, że nie zabierają dużo miejsca, a pozwalają na schowanie w nich przedmiotów, do których kucharze muszą mieć ciągły dostęp.
W jakich miejscach są wykorzystywane?
Takie umeblowanie sprawdzi się szczególnie w miejscach, gdzie serwowane są posiłki, a gościom nie zależy na gustownym wnętrzu, a raczej kwestii samego jedzenia. Do takich miejsc wliczać się mogą na przykład:
- stołówki,
- jadłodajnie,
- bary.
Szafa przelotowa z https://gastronet24.pl/13325-szafy-przelotowe znajdzie więc zastosowanie zarówno w kuchni czy na zmywalni, jak i w sali gdzie wydaje się jedzenie. To właśnie tam goście mogą odkładać brudne naczynia po skończonym posiłku, co ułatwi późniejsze ich zebranie i posprzątanie.
Wykonanie szafy przelotowej
Z uwagi na jej zastosowanie, materiał, z jakiego jest ona wykonana musi być odporny na czynniki zewnętrzne. Co się przez to rozumie? Zazwyczaj do jej produkcji wykorzystuje się stal nierdzewną, dzięki czemu może ona służyć przez długie lata. Ponadto powierzchnia jest dzięki temu gładka, a co za tym idzie łatwa do wyczyszczenia.