Forma keksowa: co warto wiedzieć?

Forma keksowa: co warto wiedzieć?

Klasyczny keks z bakaliami to przysmak, który często pojawia się na naszych stołach. By przygotować takie ciasto, nie trzeba wiele. Odpowiednie składniki, sprawny piekarnik oraz odpowiednia forma, zwana często keksówką – oto podstawa.

Co warto wiedzieć o formie keksowej?

Forma do pieczenia keksa ma prosty kształt. Długa i wąska, cechuje się prostotą i skromnością. Nie zajmuje zbyt wiele miejsca, jest za to cennym elementem wyposażenia kuchni w tych domach, w których ciasta z bakaliami cieszą się wielką popularnością. Jak wybrać taką formę do ciasta? Z jakich względów warto w nią zainwestować?

Z jakich materiałów powstają keksówki?

Forma keksowa dostępna jest w różnych wariantach, a każdy producent ma swe preferowane rozwiązania. Największą popularnością cieszą się formy z ocynkowanej blachy,które – mimo swej prostoty – pozwalają stworzyć wiele wspaniałych wypieków. Rośnie też popularność form silikonowych, które są cenione przede wszystkim przez te osoby, które lubią się cieszyć wypiekami o dość nietypowych kształtach, znane są też keksówki ceramiczne, dobrze radzące sobie w tych domach, w których liczą się przede wszystkim tradycyjne formy.

Jak jeszcze wykorzystać keksówkę?

Błędem jest przekonanie, że forma keksowa może się sprawdzić tylko do wypieku pysznego ciasta z bakaliami. Formy te można wykorzystać do pieczenia babeczek oraz chlebów, świetnie sprawdzą się też one w chwili, gdy będziemy chcieli samodzielnie przygotować pasztet. To uniwersalny dodatek, który świetnie sprawdzi się w każdej kuchni.

Forma keksowa dostępna w ofercie sklepu Nettrading.pl.