Czyszczenie separatorów tłuszczu

Czyszczenie separatorów tłuszczu

Separator tłuszczu to obowiązkowy element wyposażenia każdego zakładu wytwarzającego ścieki wraz z tłuszczami. Wszelkie zakłady przetwórstwa mięsnego, restauracje, bary, smażalnie i zakłady produkcyjne zobowiązane są do wprowadzenia odpowiednich narzędzi mających na celu oczyszczenie ścieków z niebezpiecznych tłuszczy.

Zasada działania separatorów tłuszczu

Separator tłuszczu (sprawdź modele) działa na prostej zasadzie grawitacji. Tłuszcz jest substancją lżejszą, stąd gromadzi się na powierzchni wody. Narzędzie poprzez zwolnienie przepływu strumienia oddziela zanieczyszczenia i oczyszcza ścieki z niepożądanej substancji. By proces przebiegał prawidłowo, konieczne jest określenie wszystkich niezbędnych parametrów ścieków. Należy zatem wziąć pod uwagę:
– temperaturę;
– rodzaj ścieków;
– ilość wytwarzanych ścieków;
– rodzaj zanieczyszczenia;

Czyszczenie separatorów

Regularne czyszczenie separatorów jest niezwykle istotne. Odpowiedni serwis i konserwacja odpowiada za wydajność systemu. Według norm, takie czyszczenie powinno odbywać się co dwa tygodnie, gdyż tłuszcz powoduje procesy gnilne. Ważne jest, by grubość warstwy odseparowanych zanieczyszczeń nie przekraczała 18 – 20 cm.

Separatory tłuszczu są niezwykle istotnym elementem podczas wywarzania produktów zawierających tłuszcz. Czyszczenie i odpowiednia pielęgnacja narzędzi jest w tym przypadku niezbędna. Najlepiej proces ten zlecić profesjonalnej firmie.