Czym różni się sprzęt gastronomiczny od sprzętu z marketu?
Wiele osób bagatelizuje wyższość sprzętu gastronomicznego nad prostymi urządzeniami z marketu. Jest ona jednak niezaprzeczalna. W każdej restauracji powinien, więc znaleźć się sprzęt dostosowany do wyjątkowo trudnych warunków pracy. Czym różni się sprzęt gastronomiczny od nieprofesjonalnego?
Ma wymienne części
Profesjonalny sprzęt gastronomiczny, taki jak ten z katalogu Hendi, ma wymienne części. Oczywiście, nikt pewnie nie będzie naprawiał łyżki do lodów, ale bemary, blendery, czy piece – tak. Niestety, dla wielu osób nie jest to oczywiste. Istnieje powszechne przekonanie, że zepsuty sprzęt nadaje się tylko do wyrzucenia, bo jego naprawa byłaby zbyt droga. W przypadku sprzętu z marketu często jest to prawdą. Jest tak dlatego, że:
– brakuje serwisantów,
– poszczególnych podsystemów nie można rozebrać na części,
– części są bardzo drogie,
– części nie sposób zamówić inaczej niż przez serwisanta.
Ma inne rozmiary
Wystarczy pomyśleć o piecach i garnkach używanych w restauracjach. Nie mogą one być takiego samego rozmiaru jak te w domach. Wystarczy sięgnąć po katalog Hendi (szukaj na gastropuls.pl), żeby to zauważyć. W domach gotuje się w garnkach o pojemności kilku litrów. Zazwyczaj nie ma potrzeby, by korzystać z większych niż 5 litrów. W restauracjach można natomiast znaleźć garnki, które mieszczą w sobie nawet i 55 litrów. Ta spora różnica ma związek z tym, że w lokalu potrzebna jest dużo większa wydajność. Aż ciężko sobie wyobrazić, by kucharz miał do pieca zmieścić za jednym razem tylko jedno danie. W profesjonalnym piecu można równocześnie wkładać kilka porcji.