Czy syropy można używać na ciepło?

Czy syropy można używać na ciepło?

Powszechne jest wykorzystywanie syropów do przepisów, które nie wymagają podgrzewania dania. Drinki, desery, koktajle… Wszystkie je podaje się na zimno. Czy syropy można poddawać obróbce termicznej? Czy się do tego nadają? Na co zwracać uwagę, żeby stwierdzić czy syrop nie stracił swoich własności?

Warto próbować

Syropy Monin ( https://sklep.polmarkus.com.pl/syropy-monin ) można wykorzystywać do przygotowywania gorących herbat smakowych. Zresztą to znana i stara praktyka, która polega na dolewaniu syropu owocowego do czarnej herbaty. Dzięki temu nadaje się jej dużo bardziej intensywny smak oraz kolor. W przypadku niektórych syropów można też mówić o dodatkowych walorach takich jak dawka witaminy C. Wśród wielu osób panuje przekonanie, że taki napój ma walory zdrowotne. Nawet jeśli to mit to na pewno doskonale rozgrzewa, co też jest pożądane w okresie wzmożonych zachorowań.

Sprawdź smak i wygląd

Po dodaniu syropu Monin do ciepłego napoju warto sprawdzić, czy zaszły w nim jakieś widoczne zmiany. W przypadku syropów wysokiej jakości nie ma czego się obawiać. Napój powinien mieć wyraźny i intensywny smak syropu. Powinien bez trudu przysłonić smak samej herbaty, która przecież jest dość neutralna. Herbata powinna też nabrać koloru zbliżonego do odcienia syropu. Nie powinna się jednak zrobić mętna. Klarowność to dodatkowy atut napoju, który podnosi wrażenia estetyczne z jego picia. Jeśli jednak wystąpi mętność to w pierwszej kolejności warto sprawdzić, czy w czajniku nie znajduje się kamień i czy nie zanieczyścił gotowego napoju.