Czy silikonowa forma do pieczenia to odpowiedni wybór?
Każdy piekący chleb we własnej kuchni kucharz przyzwyczajony jest do tego, że używana przez niego forma do pieczenia musi być wykonana z jednego z wielu metali. Może to być stal nierdzewna albo też aluminium. Mało kto jednak wie, że doskonale sprawdzają się również formy silikonowe. Czym one są i jakie są ich największe zalety?
Największe zalety silikonowej formy do pieczenia chleba?
Silikonowa forma do pieczenia chleba może występować w różnych rozmiarach, a także w różnych kształtach. Powoduje to, że tak samo, jak w przypadku innego rodzaju formy, istnieje bardzo duże pole wyboru i można bez większego kłopotu taką formę dla siebie wybrać. A warto to zrobić, ponieważ silikon cechuje się naprawdę atrakcyjnymi zaletami. Przede wszystkim jest bardzo lekki, a przy tym niezwykle wytrzymały. Nie jest wrażliwy na upadek, uderzenia, czy też nawet na działanie bardzo wysokich, lub też niskich temperatur. Nie można go porysować, czy też uszkodzić w inny sposób. Dodatkowo dzięki jego zupełnie nieprzywierającej powierzchni gotowy chleb po upieczeniu właściwie sam z formy wychodzi. Na koniec warto zauważyć, że mycie i ogólnie rzecz biorąc utrzymywanie takiej formy w czystości, to sama przyjemność.
Czy silikonowa forma ma jakieś wady?
Czy takie idealne narzędzie do pieczenia chleba ma jakieś wady? Jak się okazuje tak, a jest nią oczywiście cena. Trudno się jednak tu dziwić, ponieważ zalety takiej formy do pieczenia chleba są naprawdę niespotykane. Muszą więc nieco więcej kosztować niż przy zakupie standardowej, blaszanej formy.