Co powinieneś wiedzieć o taboretach gastronomicznych?

By zapewnić sprawne działanie lokalu gastronomicznego, należy zaopatrzyć go w różnego rodzaju maszyny i urządzenia, które pomagać będą kucharom w ich pracy. Ma to znaczenie szczególnie w przypadku dużych przedsiębiorstw, w których przygotowywanie posiłków odbywa się na masową skalę i potrzebny jest odpowiedni sprzęt, który ten proces ułatwi. Wielkim udogodnieniem dla kucharzy w ich pracy jest zakup taboretów gastronomicznych.
Taborety gastronomiczne – podstawowe informacje
Co to jest?
Są to urządzenia w formie palników umieszczonych na niskiej obudowie. Mają one wysokość kilkudziesięciu centymetrów. Wbudowane palniki mogą być zarówno gazowe, jak i elektryczne.
Z jakiego materiału są wykonane?
Najczęstszym tworzywem używanym do produkcji tych urządzeń jest stal nierdzewna. Zapewnia ona wytrzymałość produktu i odporność na czynniki zewnętrzne, a także ułatwia utrzymywanie go w czystości.

Jaki model zakupić?
Kupno konkretnego typu taboretu będzie uzależnione do potrzeb i wielkości przedsiębiorstwa. W przypadku mniejszych zakładów (przykładowo stołówek szkolnych) najczęściej wystarcza urządzenie z tylko jednym palnikiem. Większe restauracje mogą mieć większe potrzeby i tam koniecznością może okazać się zakup urządzenia o większej liczbie palników.
Dlaczego warto zakupić taki rodzaj sprzętu?
Kucharze w swojej codziennej pracy narażeni są na ogromne obciążenia związane z częstym podnoszeniem podnoszeniem dużych ciężarów. Taborety gastronomiczne pozwalają skrócić drogę od podłogi do palnika, przez co radzenie sobie z ciężkimi, pełnymi potraw naczyniami staje się dużo łatwiejsze. Spada wówczas również ryzyko nabawienia się przez pracownika kontuzji związanej z przeciążeniem organizmu.