Co charakteryzuje patelnię wok?
Kuchnia orientalna zyskuje coraz większą liczbę zwolenników na całym świecie. Szczególnie dużą popularnością cieszy się obecnie kuchnia chińska. Dziś już każdy może spróbować swoich sił w przygotowywaniu tradycyjnych potraw pochodzących z tego kraju, jeśli tylko zaopatrzy się w niezbędne narzędzia. W przypadku kuchni kraju smoka koniecznym przedmiotem będzie przykładowo patelnia wok.
Co odróżnia patelnię wok od innych naczyń tego typu?
Naczynia wok są rodzajem szerokich i głębokich misek, w których od wieków przygotowywano rozmaite dania w różnych regionach Chin. Cechą charakterystyczną takiego sprzętu, jest niezwykle duża, w porównaniu do zwykłej patelni, średnica, która może wynosić nawet kilkadziesiąt centymetrów. Tradycyjne woki były opalane nad ogniem, co odzwierciedla ich budowa – podstawa miski nie jest płaska, ale półokrągła. Obecnie na rynku można jednak znaleźć również modele dostosowane do współczesnych kuchenek indukcyjnych bądź zakupić specjalny stojak, który pozwoli ustawić woka nad palnikiem kuchenki elektrycznej lub gazowej.
Z czego wykonane może być takie naczynie?
Materiałów, z których produkowane patelnie wok, jest kilka. Tradycyjnie takie przyrządy były wykonywane z żeliwa, które dzięki swoim właściwościom długo utrzymuje wysoką temperaturę i jest bardzo trwałe. Niestety – naczynia żeliwne są również ciężkie i nieporęczne. Bardziej współczesną alternatywą dla nich są patelnie wykonane ze stali węglowej i nierdzewnej. Nie są to jednak jedyne możliwości, gdyż na rynku znaleźć również patelnie ceramiczne, a nawet aluminiowe.