Chłodziarki gastronomiczne – co je wyróżnia od domowych chłodziarek?
Sprzęt gastronomiczny powinien cechować się pewnym cechami, aby ułatwiać codzienną pracę. Wyposażenie sklepów spożywczych oraz restauracji musi być przede wszystkim solidne i bezawaryjne. Chłodziarki gastronomiczne zaliczają się do podstawowego wyposażenia każdego lokalu i posiadają wiele cech, którymi różnią się od zwyczajnych lodówek domowych.
Czym różnią się chłodziarki gastronomiczne od zwykłych lodówek?
Istnieje wiele istotnych cech, które wyróżniają chłodziarki gastronomiczne na tele chłodniczych sprzętów domowych. Warto się z nimi zapoznać przy wyborze odpowiedniej maszyny do sklepu, czy restauracji.
- Chłodziarki gastronomiczne wykonane są ze stali nierdzewnej. Lodówka domowa jest zazwyczaj malowana proszkowo. Stal nierdzewna jest bardziej odporna na uszkodzenia i wytrzymuje większe temperatury. Ponadto o wiele łatwiej utrzymać ją w czystości, co w gastronomii jest bardzo ważne.
- Chłodziarki gastronomiczne posiadają często otwierane, duże drzwiczki z przodu i z tyłu, aby ułatwić dostęp do asortymentu.
- Drzwi chłodziarek dla gastronomii są zazwyczaj przeszklone, aby klienci, czy pracownicy kuchni zawsze widzieli, co jest w środku.
Chłodziarki gastronomiczne – długotrwała świeżość i oszczędność
Profesjonalne chłodziarki gastronomiczne z GastroNet24, dzięki wewnętrznemu obiegowi schłodzonego powietrza, nie dopuszczają do środka wysokich temperatur z zewnątrz. Jest to bardzo ważne przy częstym otwieraniu drzwi. Ma to duży wpływ na pobór energii. Przy wyborze najlepszej chłodziarki do gastronomi należy przede wszystkim zwrócić uwagę na:
- solidność wykonania,
- użytkowość i wygodę,
- wydajność energetyczną,
- odpowiednie wymiary.
Wybór profesjonalnej chłodziarki gastronomicznej daje pewność, że będzie pracowała bezawaryjnie przed długie lata. Duża wydajność chłodnicza, a przy tym niskie zużycie energii to zawsze priorytet każdego profesjonalnego sprzętu gastronomicznego.