Brytfanna aluminiowa
Na rynku dostępnych mamy wiele rodzajów blach do pieczenia. Zazwyczaj służą one do pieczenia czegoś innego. Jednymi posłużymy się w przygotowywaniu ciast, a innymi w przypadku pieczenia mięs czy też dań jednogarnkowych.
Jaką blachę wybrać – otwartą czy zamkniętą?
Brytfanny występują z przykryciem lub w formie otwartej – kliknij i sprawdź. Te pierwsze czasem posiadają aromatyzator, czyli specjalny otwór umożliwiający podlewanie dania płynem, na przykład winem, piwem czy też specjalnie przygotowanym sosem. Zamknięcie powoduje zatrzymanie pary wodnej w środku, dzięki czemu przyrządzone potrawy są miękkie i zachowują swoje cenne składniki odżywcze. Naczynia nie posiadające zamknięcia natomiast ułatwiają nam znacznie proces podlewania dań płynami bez zbędnego podnoszenia pokrywy. Zazwyczaj używa się ich do pieczenia ciast oraz dań typu lasagne, gdy to pożądana jest chrupiąca skórka i soczysty środek dania.
Materiały używane do wykonania blach
Brytfanna służy do pieczenia, zatem powinna się szybko nagrzewać oraz równomiernie rozprowadzać ciepło, by danie zostało prawidłowo przygotowane. Na półkach sklepowych możemy znaleźć wiele rodzajów blach. Mogą one być wykonane między innymi z aluminium, stali, ceramiki oraz z silikonu, który jest nam znany głównie z foremek na babeczki. Jeśli pragniemy, by nasze potrawy nie przypalały się i łatwo oddzielały od blachy, musimy zwrócić uwagę również na to, z czego zostało wykonane naczynie wewnątrz. Zazwyczaj do czynienia mamy z powłokami ceramicznymi, teflonowymi i tytanowymi. To właśnie powłoka decyduje o tym, jaką ilość tłuszczu powinniśmy użyć do pieczenia potrawy.