A może tak na paterze?

Niespodziewana wizyta czy może długo planowane uroczyste spotkanie? Niezależnie od okoliczności warto zadbać o praktyczną oraz przyciągającą oko zastawę do poczęstunku. Do eksponowania ciast i tortów sprawdzają się patery, czyli ozdobne naczynia składające się zazwyczaj z talerza umieszczonego na nóżce. Przekąski wyłożone na paterze znajdują się ponad innymi potrawami, przez co przyciągają uwagę i zachęcają do spróbowania.
Patera na ciasto może być wykonana z ceramiki, szkła lub metalu.
Patery na ciasto zazwyczaj nie mają rantu, dzięki czemu wypieki można łatwo zdjąć za pomocą łopatki. Z kolei patera na owoce może mieć lekko wklęsłe dno i rant. Może też zupełnie odbiegać wyglądem od pater na ciasto – swoją formą przypomina koszyczek na stopce. Metalowe ażurowe konstrukcje sprawdzają się nie tylko na zastawionym stole – mogą również służyć do przechowywania owoców w kuchni.
Co można zaserwować na paterze:
- ciasta,
- torty,
- babeczki lub ciasteczka,
- owoce lub pokrojone warzywa w formie przystawki,
- słone przekąski np. roladki, koreczki i wędliny.

Jaką paterę wybrać?
Tutaj należy rozważyć kilka kryteriów. Materiał, z jakiego wykonana jest patera, wysokość nóżki, kształt patery oraz ogólny design. Szklane patery będą pasowały do ciast, zwłaszcza w połączeniu z przejrzystym kloszem- stanowi on dodatkową osłonę, przez co sprawdzi się na przyjęciach ogrodowych oraz zapobiegnie wysychaniu produktów. Wysokość nóżki zależy od tego, jak bardzo mają być wyeksponowane przekąski. Różne kształty będą spełniały swoją funkcję przy różnych smakołykach – płaska patera na ciasto https://nettrading.pl/patery i zagłębiona patera na owoce. Styl można dopasować do innych elementów zastawy lub postawić na nietuzinkowe połączenie zupełnie różnych form.