Zimne napoje na każdą okazję – kostkarka do lodu

Zimne napoje na każdą okazję – kostkarka do lodu

Kostkarki do lodu są to w pełni profesjonalne urządzenia, których najczęściej używa się w gastronomii. Ich zadaniem jest produkcja kostek lodu do napojów chłodzących. W gorący, letni dzień nie ma nic lepszego pod słońcem niż orzeźwiający napój z dodatkiem lodu. W każdej kawiarni czy restauracji powinno być takie urządzenie w obowiązkowym wyposażeniu!

Kostkarka do lodu – magia zimnych napojów

W upalny dzień pragnienie męczy każdego człowieka. Specjaliści od żywienia zalecają, aby przy wysokich temperaturach panujących na zewnątrz przyjmować około trzech litrów płynu. Nie ma co ukrywać, że w momencie, w którym temperatura na termometrze dochodzi do trzydziestej kreski, to picie wody czy coli w temperaturze pokojowej nie należy do najprzyjemniejszych. Prawdziwym wybawieniem staje się wówczas chociaż kilka kostek lodu.

Jakie cechy powinna posiadać profesjonalna maszyna do lodu?

W gastronomii, podobnie z resztą jak i w całym pozostałym sektorze usług, na pierwszy plan wychodzi niezawodność. Każda maszyna do lodu, jaka zostanie zakupiona do restauracji powinna przede wszystkim działać bez najmniejszego zarzutu, ponieważ w upalny dzień, gdy klienci są spragnieni zimnego napoju, to właśnie od kostkarki do lodu zależy sukces takiego miejsca. Ponadto, warto także wspomnieć o wydajności, która jest niezmiernie istotna szczególnie w lokalach, które są odwiedzane przez dużą ilość gości.

Na co postawić – niska cena czy niezawodność?

W tym momencie można sobie zadać pytanie o to, czy warto oszczędzać na urządzeniach do restauracji. Faktem jest to, że każde wyposażenie gastronomiczne sporo kosztuje. Jednak inwestując w taki biznes trzeba się liczyć z kosztami. O wiele bardziej opłacać się będzie jednorazowy większy wydatek na sprzęt dobrej jakości niż konieczność częstego zmieniania kostkarek do lodu.