Nóż Santoku – sprzęt, w który warto zainwestować swój czas i pieniądze

Nóż Santoku – sprzęt, w który warto zainwestować swój czas i pieniądze

Kuchnia to nie tylko miejsce, gdzie można zjeść, ale i odrobinę poeksperymentować. Testy nie muszą dotyczyć tylko jedzenia, ale i sprzętów kuchennych. Tak na przykład na polskim rynku pojawił się nóż Santoku – https://ostry-sklep.pl/noze-santoku

Co dają kucharzom takie testy?

Po pierwsze, pewność, że pracują na sprzęcie, który im odpowiada. Po drugie poczucie, że nie zostali w tyle i są na równi z konkurencją. Po trzecie- możliwość sprawdzenia się w kryzysowych sytuacjach. No bo co będzie, gdy zabraknie prądu i wszystko trzeba będzie robić ręcznie. Wtedy żaden blender czy inny elektroniczny sprzęt nie będzie działał. Po czwarte posiadając nóż Santoku, trzeba być otwartym na nowości i czujnym, gdyż jeden fałszywy ruch może się źle skończyć. Toteż nauka operowania nim podnosi nie tylko manualne zdolności kucharza, ale i jego odporność w stresowych sytuacjach.

Dlaczego niektóre sprzęty kuchenne są lepsze od innych?

A choćby ze względu na materiał, z jakiego je zrobiono. Im jest on lepszej próby, tym większa pewność, że się sprawdzi. Po drugie, bo są staranniej dopasowane do predyspozycji kucharza. Chodzi tu na przykład o posługiwanie się lewą ręką. Innym kryterium dobrego kuchennego sprzętu jest jego ergonomika. No bo przecież nie chodzi o to, by machać nożem jak szablą. Znacznie korzystniej wykonać kilka ruchów, ale o dużej płynności i precyzji. To znacznie skraca czas przygotowywania potrawy, a kucharzowi pomaga zaoszczędzić wielu nerwów. To niby taki szczególik, ale w pracy wielu znanych restauracji ma kolosalne znaczenie.