Na co zwracać uwagę wybierając pojemnik termoizolacyjny?

Na co zwracać uwagę wybierając pojemnik termoizolacyjny?

Wybór najlepszego pojemnika termoizolacyjnego nie należy do najprostszych. Wybór jest ogromny! Koniecznie, więc trzeba wiedzieć, na co zwracać uwagę, by kupić ten najbardziej dostosowany do potrzeb użytkownika. Co jest ważne?

Rozmiar i pojemność

Oba te parametry są ze sobą najczęściej ściśle związane. Jeśli pojemnik ma większe rozmiary, to ma też większą pojemność. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy mimo większej długości i szerokości, pojemnik ma mniejszą wysokość. Jednak takie niskie pojemniki należą do najmniej praktycznych i spotyka się je stosunkowo rzadko. Pojemność pojemnika termoizolacyjnego powinna być dostosowana do potrzeb. Przykładowo, jeśli firma cateringowa ma przewieźć 10 litrów zupy, to powinna wyposażyć się w dwa pojemniki o pojemności 5 litrów, a nie jeden o pojemności 15. Chodzi o to, że im bardziej pojemność pojemnika jest zbliżona do objętości potrawy, tym mniej powietrza znajduje się w jego środku. Tym samym utrzymanie temperatury jest prostsze.

Możliwość sztaplowania

Idealny pojemnik termoizolacyjny nadaje się do sztaplowania. Chodzi o to, że kolejne pojemniki można ustawiać jeden na drugim bez obaw o to, że się przewrócą. To szczególnie ważne w sytuacji, gdy jest mało miejsca np. w bagażniku samochodu. Możliwość sztaplowania jest bardzo praktyczna i warto zwrócić na nią uwagę, jeśli pojemniki mają być wykorzystywane w profesjonalnej kuchni lub w firmie cateringowej. W momencie, w którym używamy tylko jednego pojemnika, możliwość ta nie ma żadnego znaczenia i nie musimy o niej myśleć.