Jakie surowce można rozdrobnić na szatkownicy do warzyw?

Jakie surowce można rozdrobnić na szatkownicy do warzyw?

Wykorzystanie różnorodnych urządzeń w pracy kucharza jest obecnie nie tyle wygodną możliwością, co jej niezbędnym elementem. Maszyny wykorzystywane w gastronomi pozwalają na znaczące usprawnienie procesów produkcyjnych i zwiększenie efektywności całego zakładu. Znakomitym przykładem są tutaj szatkownice do warzyw. Obróbka warzyw należy do rutynowych czynności codziennie wykonywanych w każdym zakładzie gastronomicznym, więc kupno takiego urządzenia jest naturalnym wyborem, mającym na celu podniesienie wydajności przedsiębiorstwa.

Jak przygotować maszynę do pracy?

Przygotowanie szatkownicy (sprawdź na sklep.technica.pl) do warzyw opiera się przede wszystkim o poprawne złożenie wszystkich jej elementów. Powinien robić to tylko wykwalifikowany i odpowiednio przeszkolony w zakresie BHP pracownik. Urządzenie należy składać tylko i wyłącznie, gdy jest ono odłączone od źródła prądu. W przeciwnym wypadku w wyniku różnych czynników może dojść do przypadkowego załączenia się maszyny, na przykład podczas zakładania obrotowego talerza z ostrzami, a to gotowy przepis na wypadek w miejscu pracy. 

Jakie warzywa można szatkować przy użyciu takiego sprzętu?

Dzięki wymiennym talerzom z różnymi rodzajami ostrzy, szatkownice do warzyw są bardzo uniwersalnymi maszynami i pozwalają na obróbkę wielu typów surowców. Nie będzie dla nich problemem starcie marchewki czy pietruszki w drobne wiórki, poszatkowanie kapusty w podłużne listki, czy rozdrobnienie ziemniaków na miazgę. Stanowią więc one nieocenioną pomoc w szybkim przyrządzaniu surówek, czy przygotowywaniu półproduktów do dalszej obróbki.