Jaki rękaw cukierniczy wybrać?

Jaki rękaw cukierniczy wybrać?

Osoby zajmujące się produkcją ciast, niezależnie od tego czy robią to zawodowo, czy też dla przyjemności, powinny zaopatrzyć się w kilka akcesoriów, które są niezbędne podczas zdobienia wypieków. Mowa przede wszystkim o rękawach cukierniczych. Jakie są rodzaje rękawów i który z nich warto wybrać?

Rodzaje rękawów cukierniczych

W sklepach dostępne są jednorazowe rękawy cukiernicze. Jak sugeruje nazwa są to produkty jednokrotnego użytku. Są zrobione z grubej folii, dzięki czemu używanie ich podczas dekorowania tortu jest wygodne, higieniczne i proste.

Na rynku można znaleźć także rękawy do wypieków wielokrotnego użytku, na przykład materiałowe szpryce. Ich zaletą jest możliwość wyprnia po użyciu. Niestety, rękawy tego typu niekiedy przeciekają co utrudnia wykonywanie zdobień i jest niehigieniczne. 

Wart uwagi jest silikonowy rękaw cukierniczy. Jest wykonany z tworzywa, które jest bezzapachowe, nie trzeba się zatem obawiać, że kremowe ozdoby będą nieprzyjemnie pachnieć. Rzecz jasna taki rękaw może być używany wielokrotnie,  jego czyszczenie jest bardzo łatwe. Dla niektórych istotny może być również fakt, że to akcesorium kuchenne może być wykorzystywane nie tylko podczas robienia wyrobów cukierniczych jak tort czy bezy, nic nie stoi na przeszkodzie aby silikonowy rękaw napełnić ciepłym nadzieniem i wykorzystać choćby do przytotowania puree.

Jak widać cukierniczy rękaw ma wiele zastosowań. Warto zdecydować się na zakup tego produktu, ponieważ jest łatwodostępny, niedrogi, a równocześnie bardzo praktyczny.