Jak zabrać się za obróbkę termiczną jedzenia?

Jak zabrać się za obróbkę termiczną jedzenia?

W każdym domu znajdą się urządzenia do obróbki cieplnej, choć ludzie na co dzień ich tak nie nazywają. Już sama patelnia czy garnki pełnią tę funkcję i przyczyniają się do tego, że można zjeść pyszne i naprawdę dobrze przyrządzone danie, które nie tylko świetnie wygląda, ale też smakuje. Obróbka cieplna to ważny proces technologiczny, dzięki któremu półprodukty przechodzą w stan produktów, czyli ostatecznego etapu w tym cyklu. Pod jego wpływem zmianie się ich konsystencja, cechy tj. smak czy zapach, a także sama struktura.

Jak działa obróbka cieplna?

Obróbce termicznej ludzie poddają niemal każdą potrawę, jaką w ciągu dnia jedzą. Już zwykłe zagotowanie wody można uznać za ten proces. Przecież w trakcie gotowania niszczymy szkodliwe dla zdrowia drobnoustroje, które mogą przebywać w wodzie. Jednak to nie jest najbardziej efektywna rzecz, jaką możemy zrobić. Zupełnie inaczej wygląda to w przypadku np. gofrów. Zanim obróbka cieplna zrobi swoje, mamy przed sobą miskę z płynną masą, która wcale nie przypomina tych kruchych, pysznych wafli, za którymi przepadają dzieci i dorośli. Wystarczy jednak urządzenia do obróbki termicznej i zaraz możemy cieszyć się gotowym ciastem, do którego potem dodamy trochę owoców, a pewnie także bitą śmietanę.

Obróbka pokarmów na co dzień

Jak widać obróbka termiczna towarzyszy nam przez cały dzień. Gdy robimy tosty na śniadanie, przygotowujemy zapiekankę na obiad czy podgrzewamy kiełbaski na kolację. Każdy z tym posiłków wymagał urządzenia do obróbki cieplnej, dzięki któremu stał się gotowym produktem do spożycia. Podczas tego procesu mogło zajść do zwiększenia, zmniejszenia objętości pożywienia (na skutek odparowywania wody lub nasiąknięcia nią), zwiększenie przyswajalności jedzenia czy unieszkodliwienie enzymów, które są szkodliwe dla człowieka. W tak prosty sposób można przygotować jedzenie, które nam służy.

Więcej: sklep Technica