Jak wybrać odpowiedni garnek do gotowania na parze?

Jak wybrać odpowiedni garnek do gotowania na parze?

Gotowanie na parze jest doskonałą alternatywą do smażenia potraw i do ich pieczenia. Jednak dodać należy, że owo gotowanie to najzdrowszy sposób przyrządzania potraw. Tego rodzaju pichcenie w kuchni staje się coraz bardziej popularne, a i na rynku można kupić różne rodzaje garnków, służących do gotowania na parze. Jednak jaki garnek do gotowania na parze jest najlepszy, jaki garnek wybrać by gotowane na parze dania były najlepsze i najbardziej wartościowe.

Garnki do gotowania na parze

Jeden garnek a niby kilka garnków. Zasada gotowania na parze jest taka, że w dolnej części garnka jest miejsce na wodę, a każde dno takiego garnka to swoiste sitka. Pod wpływem temperatury woda krąży w garnku zamieniając się w parę i na owej parze gotują się produkty.

Garnków do gotowania na parze jest wiele. Są garnki ze stali, ceramiczne, szklane i emaliowane. W przypadku garnków trzy części składamy w jedną i stawiamy na płycie gazowej, indukcyjnej lub elektrycznej.

Dostępny jest także parowar, który jest naczyniem elektrycznym, bezpośrednio podłączanym pod prąd.

Parowar ma określony rozmiar wsadu, toteż zbyt dużo w nim nie ugotujemy, ponadto sam parowar jest bardzo trudny w utrzymaniu go w czystości. Garnki o wiele łatwiej jest utrzymać w czystości, po prostu je myjemy ręcznie lub wkładamy je do zmywarki.

Jakie powinny być garnki do gotowania na parze?

Najlepiej gdy w garnkach mamy możliwość ugotować dużo. Toteż dobrze będzie gdy będą one pojemne i w miarę wysokie. Na rynku można znaleźć różne rozmiary garnków do gotowania na parze.

Można więc zawsze wybrać odpowiedni dla siebie garnek.