Forma do muffinek – jaka jest najlepsza?

Forma do muffinek – jaka jest najlepsza?

forma do muffinek

Niektóre wypieki muszą mieć precyzyjnie określony kształt. Należą do nich m.in. ciasteczka, pierniki i muffinki. Do ich pieczenia niezbędna jest odpowiednia forma. Owszem, można próbować ukształtować i te słodkości odręcznie, jednak wówczas ich struktura nie będzie idealna. A w cukiernictwie liczą się szczegóły. Warto wiedzieć więc, jakiego rodzaju foremka będzie najodpowiedniejsza.

Wysoka jakość produktu

Przede wszystkim należy przestrzec przed różnego rodzaju chińskimi artykułami no name. Forma do muffinek powinna pochodzić od godnego zaufania producenta, ponieważ to narzędzie do przygotowywania żywności. Musi spełniać określone atesty, gwarantujące brak obciążenia szkodliwymi substancjami, które mogłyby się przedostać do wypieków pod wpływem wysokiej temperatury.

Odpowiednie właściwości materiału

Ostatnimi czasy popularne blachy do pieczenia zostały zastąpione przez silikonowe foremki do muffinek (do kupienia na tej stronie). Są one bardziej poręczne i wygodniejsze w eksploatacji. Ułatwiają wydostanie po obróbce termicznej gotowego produktu bez uszczerbku dla jego struktury. Silikon zachowuje swoje optymalne właściwości w bardzo szerokim zakresie temperatur. Od -60 do aż 300 stopni Celsjusza. Dodatkowo może być poddawany sterylizacji.

Tego typu forma na muffiny jest więc w pełni funkcjonalna. Pozwala na sprawne przygotowywanie babeczek. Łatwo utrzymać ją w absolutnej czystości. Nie ma skłonności do odbarwień. Nie rdzewieje. Nie pokrywa się żadnymi osadami. Po wyjęciu z piekarnika szybko wytraca temperaturę, co umożliwia jej sprawne opróżnianie.